Monthly Archives: maj 2012

Kvitten, Cydonia Oblonga

Vi har ett ljuvligt litet kvittenträd, planterat 2007, som nu är översållat med blommor. Det är ett vackert träd med stora blad och en helt únderbar blomning. Blommorna är vitrosa och ser ut som stora äppelblommor. Till hösten kommer stora, spektakulära, gula frukter i päronform. De är väldoftande och sägs kunna fylla ett helt rum/hus med sin härliga doft. Frukterna är endast ätbara i tillagat tillstånd, men ger en mycket god marmelad eller gelé.

Trädet kommer ursprungligen från Asien och är inte särskilt vanligt hos oss. Det kan i Sverige odlas i zon 1 – kanske 2. Kvitten är självfertilt, så det räcker med ett träd.

Just nu är fruktträdsblomningen  helt makalös. I vår ”Vita trädgård” där vi har några gamla äppelträd har vi just nu ett fantastiskt tak av vit-rosa äppelblom.

Öppen trädgård

Söndag 27 maj, på själva Mors dag, har vi öppen trädgård för andra gången i år. Nu har vi ju haft ljuvligt försommarväder den senaste veckan och all växtlighet fullkomligt exploderar.

Tulpanerna har gjort sitt, men nu kommer pioner och tidiga klematis. Silkespionen som jag fick som en liten fröplanta av en trädgårdskompis (tack Karina B.!) för 6-7 år sedan är nu en stor planta och blommar först av alla. Bondpionerna som står i vår söderrabatt och som förmodligen är rejält gamla, har också kommit igång. Liksom min lilla dillpionplanta. Och sedan följer de andra, luktpionerna och trädpionerna.

 Så hjärtligt välkommen på söndag kl 11-16.

Men kom ihåg, vi bjuder med glädje in till vår trädgård, men det är ingen färdig visningsträdgård, som vi visar upp. Det är ett pågående projekt!

 

Äntligen värme!

Den 20 maj kom äntligen försommarvärmen även till Österlen!

Nu är alla de vinterförvarade växterna utflyttade från Växthuset till innergården. Agaverna, agapantusarna och echeveriorna har fått sin plats runt silverpäronet, där årets sista tulpaner ännu blommar.

I Växthuset blommar bladkaktusarna helt överdådigt. Den fulaste tänkbara växt under elva månader om året, men när den blommar är den värd sin plats. Den får dock fortsätta bo kvar inne i Växthuset, där den verkar stortrivas året runt.

Arthur njuter av utelivet i kvällssolen, bredvid sin något stelare kompis i rabatten.

 

 

SPENATPAJ

Plockade idag ett par liter färsk spenat och hittade en övervintrad purjo i köksträdgården. Det fick bli grunden till en paj!

Pajdeg: 125 gr smör, 3 dl vetemjöl och 4 msk vatten. Kör först smör och vetemjöl i matberedaren och tillsätt sedan vattnet. Arbetas ihop till en deg. Kavla ut en cirkel och klä en pajform (gärna med löstagbar botten), nagga med en gaffel. Helst ska den stå kallt minst en timme, men det går ändå…  Lägg aluminiumfolie runt pajformskanten och pajdegen, så att pajsidorna hålls uppe. Grädda i 200 graders ugn 10 min.

Smörslunga spenaten snabbt. Ta bara lite i taget och låt sedan rinna av. Skiva purjon och smörstek även denna. Blanda purjo och spenat.

Lägg sedan ett lager purjo/spenat, ett lager mozarella i skivor och därefter yterligare ett lager purjo/spenat i den förgräddade pajformen.

Blanda gärna i lite grillad kyckling eller lite knaperstekt bacon. Vill Du ha det vegetariskt kan man ha i lite vitlök och/eller hackade valnötter.

Vispa ihop en smet av 3 ägg och 1 dl mjölk och 2 dl creme fraiche (det funkar även med 3 dl mjölk, men det blir förstås godare med creme fraiche….). Salta och svartpeppra samt rör i ca 2 dl riven Västerbotten-ost (eller vad Du har för ost hemma). Häll i pajformen och grädda i 200 gr ytterligare ca 30 min.

Servera med en grönsallad och njut!

Mera TULPANinspiration

I söndags eftermiddag besökte jag Eva Fristedt i Mellby, strax utanför Kivik här på Österlen. Eva driver, tillsammans med Cecilia Wingård, Narciss och Tulpan. Se www.narcissochtulpan.se

Eva har haft öppen visning i sin privata trädgård de senaste helgerna, och nog blev man inspirerad alltid…..

Förutom att ”mina” gamla klassiker Purissima, Spring Green  och Queen of Night håller sina ställningar, så är det åtminstone två nya bekantskaper som ska in i trädgården till hösten. Flaming Spring Green, grön/vit/röd! Ljuvlig! Och den mörka Ronaldo lär det också bli ett antal av!

     

   

Utsikten från Evas trädgård går inte heller av för hackor! Böljande rapsfält så långt man kan se!

SPARRIS!

Trots extremt hård blåst och en hel del regn, är det rätt härligt när man kan skörda de flesta ingredienserna till middagen – redan den 12 maj! Sparris, rucola, rädisor och sallad.

 

SPARRIS måste vara bland det tacksammaste man kan ha i sin köksträdgård! Vi planterade 11 plantor Rambo F1, som vi köpt hos Karin von Schenck på Österlensparris, den 21 april 2007. 2007 fick de växa fritt, 2008 tog vi något smakprov och 2009 tog vi ytterligare lite mer. Fr.o.m. 2010 skördar vi samtliga stänglar fram till midsommar. Sedan låter vi plantorna utvecklas fritt och de bildar en 1-1,5 m hög sparrishäck. Riktigt dekorativt (och snyggt i blombuketter).

Hittills har skörden blivit nästan mer än vi förmår äta upp…. Som tur är finns det ju frys! Det sägs att lerjord ska ge dålig sparrisskörd, men vi har inte märkt av det. Vi försöker hålla ogräsfritt, fyller på med lite kompostjord och lägger på gräsklipp efter skörden.

 

SALLAT – äntligen självförsörjande!

Jag sådde den första sallaten i de upphöjda bäddarna i Tomathuset (vårt lilla kallväxthus) den 9 april. Förra  fredagen den 4 maj tog jag den första skörden, helt ljuvligt!  Vilken skillnad på smak mot de färdiga påsarna!

Jag har sått rucola, olika plocksallater och ekbladssallat och jag håller mig till de italienska sorterna, som jag vet funkar perfekt. Jag fick även plats med några olika sorters spenat och rädisor. De första rädisorna tog vi i söndags, sorten Flamboyant var först. Små, mjälla och ljuvliga! Och spenaten är också klar att börja ta av!

I helgen ska jag nu så sallat etc i köksträdgården så att den hinner komma igång ordentligt tills jag måste göra plats för tomaterna i Tomathuset.

TOMATER – årets sorter

Nu är nästan alla tomatplantor omskolade för 2-3:e gången,  nu i 11 cm:s krukor. Och nu börjar de komma igång ordentligt. De tidigaste små ampel- och busktomaterna blommar redan. Men nu är det trångt i Växthuset! Jag väntar ännu några veckor innan jag sätter ner våra egna plantor i högbäddarna i Tomathuset. Jag räknar med att börja sälja plantor i butiken till Kristi Himmelsfärdshelgen.

Som vanligt har jag ca 20 sorter, så att både vi själva och våra trogna tomatkunder ska ha ett brett och spännande urval. Allt från ampel- och småväxta busktomater, till körsbärstomater, vanliga salladstomater och stora bifftomater. Röda, gula, bruna och gröna…….

Nu är det inte långt kvar till ljuvliga sallader, bruschettas, tomater med mozarella och basilika mm, mm!

 

Tulpaninspiration

Tulpaner kan man verkligen inte få för mycket av. Jag älskar tulpaner och vill ha massor! Varje höst kompletterar jag med flera hundra nya, men framför allt försöker jag hitta sorter som kommer tillbaka år efter år.  De som hittills har fungerat bäst hos mig är den vita Purissima, svart-violetta Queen of Night och  Jackpot, ”svart” med vita kanter. Den röd-gula Banja-Luka, liksom Darwin-hybriderna kommer också snällt tillbaka.  Och så förstås alla vildarterna och de botaniska tulpanerna.

Det danska haveselskabet publicerade 2010 en lista med 10 ”driftsäkra” sorter: vita Purissima, vit/gröna Spring Green, cremefärgade Jewel of Spring, gula Big Smile, orange  Orange Emperor, röd med gul kant Kees Nelis, röda Apeldoorn, aprikosa Apricot Beauty, rosa Pink Impression och så den svart-violetta Queen of Night.

Jag låter mina tulpanlökar vara kvar i jorden efter blomningen. Jag försöker vara noggrann med att ta bort de överblommade blommorna och försöker sedan stå ut med att låta bladverket vissna ner innan jag tar bort det. Lite lökgödsel vid planteringen  och efter blomningen är självfallet också bra.

Vårt största problem är att vi har sork som är lika förtjusta i tulpaner som vi är! Jag försöker plantera Allium och Kejsarkronor bland en del av tulpanerna, eftersom det ska vara avskräckande för sork.

Och det är nu man ska planera för hur det ska se ut nästa vår!

      

                

         

        

 

 

 

 

Maskrosor!

Jag älskar verkligen växtlighet och odling. I vår trädgård får det mesta fröså sig och i viss mån välja växtplats själv.

Men det finns några växter som jag bara inte kan stå ut med! En är MASKROSEN! Jag försöker på alla sätt intala mig att det är en rätt vacker blomma och att den intensiva blomningsperioden är kort.  Jag har läst någonstans att om maskrosen vore lite mer svårodlad, så skulle den vara en attraktiv trädgårdsväxt. ???  Men det hjälper inte!

Vår trädgård är för stor för att man för hand ska kunna gräva upp alla plantor. Dessutom är det nästan omöjligt, för det blir alltid kvar någon liten rotbit (som snabbt växer till sig!).

Finns det något alternativ till gift? Eller kan man gå i maskrosterapi och bli omvänd?