Monthly Archives: augusti 2012

Skördedags! BRUSCHETTA & SQUASHPLÄTTAR

Äntligen börjar tomaterna mogna ordentligt och squashen är jättefin (på bilden är det italienska ’Goldrush’, mycket delikat!)

Det vi längtar mest efter på vinter och vår är bruschettas! Vi gör en enkel men fantastiskt god variant, som är en given förrätt nästan dagligen.

BRUSCHETTA

Ta helst stora, köttiga tomater. Kryssa dem i ”toppen” och lägg ner dem i kokande vatten någon minut tills skalet börjar dra ihop sig. Ta upp dem och låt rinna av.

Stek brödskivor, helst ett riktigt gott italienskt lantbröd, i olivolja på båda sidorna. Dela en vitlöksklyfta och gnid in brödskivorna med vitlöken. Skala tomaterna och hacka dem grovt  och fördela på brödskivorna. Toppa med några basilikablad och om man vill, flaga över lite parmesan. Njut!

 

Squash kan det ju också bli mycket av och det här är en riktigt härlig förrättsvariant. Extremt gott! Receptet blir ca 9-10 plättar. Brukar vara lagom att steka tre i taget i stekpannan.

SQUASHPLÄTTAR

1 grovt riven squash/zucchino, ca 250-300 gr

1 msk hackad dill

1 msk hackad gräslök

1 ägg

0,5 dl vetemjöl

0,5 dl riven parmesan eller peccorino

1 pressad vitlöksklyfta

Riv squashen grovt och låt den rinna av ca en halvtimme. Blanda alla ingredienserna, salta och peppra och stek sedan små plättar i rapsolja. Rapsoljan klarar högre värme och gör att Du kan få riktigt knapriga och vackert gyllenbruna plättar.

Servera med en klick röd rom (löjrom om plånboken tillåter!), en klick creme fraiche och lite hackad rödlök. Fantastiskt!

 

Höstkänsla…..

Så har vi haft sommarens sista Öppen trädgård för i år. Många inspirerande och roliga besökare har vi haft under säsongen. Nu i söndags gästades vi bl.a. av ett odlande par från Västergötland. Kolla in deras hemsida www.bjornhyltans.se.   Mycket imponerande och inspirerande! Verkar helt klart vara värt ett besök!

Och nog känns det att det börjar gå mot höst. Så här i slutet av säsongen känner jag alltid av en viss trädgårdströtthet och det är lite befriande att nu släppa trädgården (delvis!) och låta den mogna av och vissna ner. Fortfarande finns det dock en hel del att njuta av, som den otroliga klematisen ’Summer Snow’, som klär in hela sidan av spaljén mot Potagern och ger sig av upp i plommonträdet. När vi planterade den blev jag varnad för att den var lite väl överdådig, men är det inte precis så man vill ha det…..

Och lika vacker är den på nära håll…

 Krassen i Potagern är också helt makalös  och breder ut sig över alla odlingsbäddarna.

Kronärtsskockorna börjar också snart bli klara. Det här är den italienska sorten ’Romanesco’ som växer bra, är vacker och ger flera skockor på varje planta.

 Den är verkligen en prydnad i såväl köksträdgården som rabatten.

 Just nu vräker regnet ner och det åskar och blixtrar. Dagens trädgårdsnjutning får nog bli planeringen av den nya stora perennrabbaten….

 

Öppen trädgård sönd 26 aug 11-16

Så var det dags för årets sista Öppen trädgård.! Tänk så fort en sommar går! Rent trädgårdsmässigt har väl den här sommaren inte tillhört de bästa…. För torrt, för mycket regnande, för blåsigt, för kallt, för varmt (några få dagar!) etc etc.  Har man trädgård och är odlare är det mycket fokus på vädret. Man har ju alltid hört att bönderna jämnt klagar på vädret, men jag undrar om inte vi trädgårdsmänniskor är likadana eller t.o.m. värre?

Hur som helst, många höjdpunkter finns det dock kvar i trädgården. Det är ännu lång tid kvar av skördande från köksträdgården och i år SKA vi lyckas komma före fåglarna och plocka vår vindruvor! (Vi planerar att sätta upp nät kring vinraderna när druvorna börjar mogna.)  Och nog ser vinraderna lovande ut…..

Så hjärtligt välkomna på söndag kl 11 – 16!

Tage Andersen på Gunillaberg

 För några veckor sedan gjorde vi en dagstur med några kompisar och körde upp till Tage Andersens Gunillaberg straxt väster om Jönköping.

Jag har för många år sedan besökt Tage Andersens butik i Köpenhamn och för ett antal år sedan var vi på Norrviken när han var ansvarig där.  Gunillaberg har jag läst om i någon tidning och även blivit rekommenderad att besöka.

Och det var verkligen en upplevelse! Tage Andersens eleganta, men enkla, estetik är helt enastående! Ingenting är lämnat åt slumpen! T.o.m. alla djuren kändes färgmatchade! Och så extremt och minutiöst välskött – man plockade t.o.m. för hand upp getspillning etc på gräsmattorna.

Inne i huset var det visning av Tages möbler i smide. Vilka former! Se på bilden nedan där t.o.m. skärningen av tyget på dynan följer linjerna i schäslongen!

 

Utanför huset stod urnor med afrikas lilja, agapanthus. Både vita och blå.

 Vid Caféet stod urnor på rad med 50-årig myrten. Imponerande! (I bakgrunden på bilden sitter Tage Andersen i egen hög person och åter lunch.)

 

 I trädgården finns många unika och speciella installationer och konstverk. Som det här konstgjorda trädet på en stor betongkloss på en vagn med fyra hjul – ett på varje sida!

 Bredvid den otroligt vackra spegeldammen fanns denna växtinstallation på smidesstolpar med passionsblommor!

 Och så mitt i allt det sparsmakade – en plastko på ett trädgårdsbord!

 Jag kan verkligen rekommendera ett besök! Kolla också in Tage Andersens hemsida www.tage-andersen.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lökskörd!

I år har vi odlat gul lök, rödlök och silverlök. Jag har använt Nelsons sättlök (som jag förstås säljer i butiken till våren!) och jag följde råden i Monty Dons bok  ”Gardening at Logmeadow”  och förodlade sättlöken i brätten. De fick till en början stå i kallväxthuset. När de sedan var ca 15 cm höga planterade jag ut dem i de slutliga sådbäddarna. Och vilken fantastisk lökskörd vi fått!

Löken i mitten på bilden nedan är faktist fröodlad.  Jag hade några platser kvar i brättet och petade ner fröer av Franchis Cipolla ’Rossa Lunga di Firenze’.  Plantorna var ynkligt små när jag planterade ut dem, men som synes har resultatet blivit bra!

 

Sensommarvecka

Så blev det i alla fall några sommardagar till… Synd bara att sol och värme skulle komma just när man måste återvända till skrivbordet. Nu är jag ju så lyckligt lottad att jag själv styr över min tid och kan bestämma vilka av dygnets timmar jag ska tillbringa vid skrivbordet respektive i trädgården. Men den här veckan har  jag varit  nödd och tvungen att helt och hållet ägna mig åt mina klienter och deras bokföring etc.  Men jag hann i alla fall ut och fota den fantastiska vita kungsliljan som blommar för fullt nu i Vita trädgården.

 Likaså är vår hortensia Hydrangea paniculata ’Pinky Winky’ i full blom. Vi köpte den i norra Frankrike i september 2010 och nu börjar den komma så smått.

Förra helgen  var det också Tusen trädgårdar. Under lördagen var det sparsamt med besökare, men under söndagen hade vi drygt 75 personer här. Vädret var underbart och alla besökare var mycket positiva. Förutom helheten, som många lovordade, var det köksträdgården som tilldrog sig mest uppmärksamhet. Rosenpergolan hade ju sin höjdpunkt för en dryg månad sedan, men många besökare kunde nog ändå föreställa sig hur det doftade och prunkade när det var som bäst. Och så förstås vår fantastiska svarta fläder, bli alltid vederbörligen beundrad!  Sambucus nigra ’Purpurea’. (Se inlägget 2012-06-25)

 

Tusen trädgårdar 11-12 aug 10-17

Nu i helgen är det åter dags för Tusen trädgårdar. Se alla trädgårdar som kan besökas på www.tradgardsriket.se.

Den ”stora dagen” är på söndag 12 aug, men många av oss deltagare har också öppet på lördagen.

Tyvärr känns trädgården just nu redan lite hösttrött! Det har ju varit en lite speciell och konstig säsong i år. Först hade vi två månaders extrem torka och sedan kom en månads regnande och därefter har det varit varierande kallt, mulet, blåsigt och regnigt. Men – tre dagars sommar har vi faktiskt haft, så man ska väl inte klaga…. Och inte har man behövt vattna heller…. T.o.m. tomaterna i växthuset har låtit vänta på sig. Men igår tog vi den första av bifftomaterna (de små, framför allt de gula, körsbärstomaterna började mogna för några veckor sedan) och det var en bjässe! ’Pantano’ 512 gr! Härlig med mozarella, basilika och olivolja på!

Men det gäller att fokusera på det som är bra och vackert och vända bort blicken från ogräset och det man inte hunnit med! Just nu har de stora tigerliljorna i vår ”eldrabatt” kommit igång.

Härligt dramatisk! Även Rudbeckian ’Goldsturm’ i samma rabatt är i full blom och matchar fint Eva Troedssons gula spjut.

Och som sagt, nu är det Tusen trädgårdar som gäller! Vi ser fram emot många besökande trädgårdsentusiaster! När vi var med förra gången för två år sedan hade vi över 250 besökare – trots spöregn hela dagen – och vår snälle granne öppnade upp sin fårhage som parkering!