Monthly Archives: september 2012

Tomaternas TOMAT

Vi odlar ju ett tjugotal olika tomatsorter; röda, gula, orange, gröna, bruna. Körsbärstomater, plommontomater, bifftomater, salladstomater etc. etc. Men det finns en tomat som är i särklass – Cuor di Bue (oxhjärta). Lagom stor bifftomat, köttig, smakrik, vacker och med härlig tomatsmak!

Helt underbar med lite salt och svartpeppar på, en skiva god mozarella (helst buffelmozarella förstås), ett basilika blad och så lite ringlad olivolja över. Helt ljuvligt!

 

Äppeltider = ÄPPELPAJ

Ända sedan Borregårdstiden har vi en äppelpajsfavorit. Enkel och snabb att göra. Dessutom ljuvligt god! På Borregården hade vi stamgäster som kom till Caféet nästan dagligen bara för äppelpajens skull…

Servera en god vaniljglass eller vaniljsås till.

150 gr smör

3,5 dl vetemjöl

0,5 msk bakpulver

1 dl socker

2-3 äpplen

2-3 msk socker, helst råsocker

1-2 msk kanel

Blanda mjöl, bakpulver och socker. Smält smöret och rör ner det. Arbeta ihop allt till en deg. Tryck ut den i en pajform. Skär äpplet i tunna klyftor/skivor och lägg i pajskalet. Blanda sockret och kanelen och strö över. Grädda i 200 grader ca 25 min.

HÖST-REA!

Nog känns det att hösten är här nu. Efter flera dagars hård blåst har det idag regnat hela dagen.

Vi startade igår vår höst-REA i både vår butik och vår webb-shop. 30% på hela sortimentet av fröer i webbshopen och 30% på allt i butiken.

Rean pågår tom 31.10.2012.

Butiken är öppen fredag-lördag 11-16. Vill Du komma någon annan tid eller dag, så ring bara innan. 0414-511 33.

I  webbshopen kan Du handla alla dagar och tider. Ännu så länge finns bara vårt frösortiment i webbshopen, men önskar Du handla något annat från vårt butikssortiment, så maila bara till info@gardeninger.se så ska vi försöka lösa det också.

Sallatsodling

När vi besökte Liselotte och Mike Pierce tidigare i somras, visade Liselotte hur hon förgror sallatsfrön.

På en bricka lägger hon en fuktig/blöt kökshandduk och sprider ut sallatsfröer. Sedan gäller det bara att hålla odlingen fuktig tills de grott.

När fröna grott så att groddarna är ca 2-3 cm pillar man försiktigt loss dem och planterar dem en och en i sålådor/plantbrätten.  (Jag missade tyvärr att fota dem i det här stadiet!) Där får de växa till sig lite, utomhus eller i kallväxthus, och när de är hyfsat stora så planterar man ut dem i kökslandet.

Det här är ett perfekt sätt om man har gamla fröer, som man inte är säker på grobarheten på. Dessutom slipper man all gallring och får salltsplantorna direkt på rätt avstånd.

Jag har aldrig tidigare haft så fina huvudsallatsplantor! Den röda plocksallaten (italienska ’Red Salad Bowl’)nederst på bilden direktsådde jag däremot i början av sommaren och den har gett skörd hela säsongen. Jag klipper av det jag skördar och sedan växer det fram nya blad på bara någon vecka! Dessutom är den snygg och välsmakande!

Sallatshuvuden ovan är italienska ’Little Gem’, en mycket läcker romansallat/bindsallat. Little Gem är en en s.k. minicos, som får små sallatshuvuden och som har goda, köttiga stjälkar.

Köksträdgårdsbesök

När vi besökte Tage Andersen i slutet av juli besökte vi på hemvägen Hattsjöhult i Småland, där Marie har en 2.000 kvm stor köksträdgård! Se hemsidan www.hattsjohult.se .

 

Det här är verkligen en äkta Potager, som är lika vacker som nyttig och där blommor och grönsaker blandas.

Att det dessutom var extremt välskött där så fordrades gjorde inte saken sämre…

Och finns det något vackrare än en välväxt grönsak?