Monthly Archives: januari 2013

Kameliablom & tulpaner

Vintern består, minus 6 grader och all snö ligger kvar. Men – det blåser inte (inte ens här på Österlen!) och solen skiner (nästan). Och nu har den första kameliablomman slagit ut!

Sorten heter Margaret Davis, vit med rosa kanter på blombladen. Helt ljuvlig. Den stod ute hela sommaren i skugga och sedan har den bott i växthuset from oktober ungefär.

Och på köksbordet ett härligt fång tulpaner!

De första frösådderna växer på så sakteliga. Några kronärtskocksfröer har redan grott och chili & paprika kämpar på.

Det är mindre än två månader (55 dagar)  kvar till Vårdagjämningen den 20 mars! Så håll ut!

Odla CHILI!

Att odla chili är bland det roligaste och mest tacksamma man kan göra! Och för att få en tidig skörd är det bra att starta sådderna så tidigt som möjligt – gärna NU! Alla som har en skyddad, solig växtplats på balkong, terrass eller trädgård eller ett växthus kan lyckas!  Och det finns hur många sorter som helst, vackra och roliga frukter i alla tänkbara färger och former och med smaker från milt och fruktigt till riktigt starka och heta. Chili är aptitstimulerande och mycket C-vitaminrik.

Jag har inlett samarbete med Örtagården och säljer ett urval av de bästa och mest odlingsvärda sorterna i min butik och i webbshopen.

Lite odlingsråd:

Chilipeppar är en värmekrävande växt. Den kan bara odlas på friland i de sydligaste delarna av landet och då i skyddade lägen. Bäst resultat får Du i växthus eller kruka på terrassen i skyddat läge.

Så i januari – april, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur min. 20 grader i såjord och jämn fuktighet. Efter grodd planteras småplantorna i separata småkrukor innan omplantering. När plantorna är ca 5 cm planteras de om i småkrukor med diameter ca 10 cm.Plantorna behöver ytterligare omkrukning, slutkrukan bör vara ca 10 liter. Vattna regelbundet och gödsla med lämplig grönsaksnäring. Chili älskar värme och tål inte frost. 

De flesta sorterna ger riklig skörd. Styrkan är sortberoende. Frukterna kan användas färska, torkade, djupfrysta eller mixade till chilipulver.

Gilla läget!

Ja, så blev det då hiskelig vinter igen! Snö, minus 10 grader och rimfrost.

Som en dåres försvarstal, säger jag och många med mig – Men, det är ljust och vackert…. Och visst är det så. Och den upphöjda rabatten med snöklädd kärleksört är ju snygg att titta på.

Men håll med om att det ser läckrare ut med grönska och tulpaner?

Men som sagt, tills vidare är det nog bara att gilla läget och njuta av att det trots allt är vackert…… Som Spireahäcken i rimfrost.

Eller grafiskt vackra lindgrenar…

Gråalens kottar gör sig också bra i rimfrosten…

Så  tills vidare får man roa sig med planering och de första frösådderna. Idag har kronärtskocksfröerna hamnat i jorden. Romanesco, som blev jättefin förra året; vackra skockor och många grenar på varje planta, och Violetta Precoce, som är ett säkert kort.

 

 

Växthuset januari

Ägnade hela söndagen till att röja i växthuset. Lite putsning och lätt beskärning, bortplockande av vissna blad och blommor etc. Vattning och t.o.m. lite lätt gödning för en del.

Växthuset är nu isolerat med bubbelplast och belysningen (högtrycksnatrium)  är på ca 14 timmar per dygn. Temperaturen ligger på ca 5-10 grader.

En del växter har faktiskt redan börjat skjuta skott och många pelargoner blommar.

Men det jag mest går och väntar på är kamelian, vars knoppar lovar gott. (Ursäkta det dåliga fotot!)

Ännu så länge är växthuset trivsamt och känns rymligt, men om bara några månader kommer det vara helt fullt av alla fröplantor. Då flyttar vi bort sittgruppen och ställer in bord i hela växthuset. Vi lämnar bara en gång runt om så att man kan vattna och fixa med plantorna.

Christel Kvant: Resan till Ribston

Christel Kvant känner ju de flesta av oss till som journalist, författare och fotograf inom trädgårdslitteraturen. Nu har hon gjort sin skönlitterära debut och den är verkligen läsvärd.

Resan till Ribston är en välskriven och underhållande ”mitt-i-livet”-bok. Jag skulle tro att de flesta av oss känner igen sig vad gäller förhållanden, barn, föräldrar, jobb och företag och inte minst vad gäller uppbrott, flytt och ”nya tag”.  Och en hel del inrednings-  och trädgårdsinspiration bjuder den också på.

Dessutom är den riktigt fängslande – en sträckläsningsbok! (Jag rekommenderade den till en besökande väninna och sedan såg man nästan inte röken av henne under det närmaste dygnet….)

 

Glömda lökar…

Började året med att ta tag i ett dåligt samvete. Några påsar med lökar har legat kvarglömda i växthuset  – tulpaner, allium och klockhyacinter.  Jag planterade dem i blomjord i plastkrukor och har nu ställt ut dem utanför växthuset. De behöver en köldperiod för att komma igång ordentligt och sedan tar jag in dem i växthuset och försöker driva på dem lite….

Jag är inte säker på att alliumen kommer att blomma i år, men lökarna mår åtminstone bättre så här, så får jag gräva ner dem i trädgården till våren. Tulpanerna ska det inte vara något problem med – men vi får väl se….

 

 

Årets första frösådd!

Äntligen har det blivit dags för att så de första fröerna. Chili och paprika behöver lång tid på sig och bör sås i januari-februari. Eftersom jag har den härliga förmånen att ha ett uppvärmt växthus kan jag starta riktigt tidigt.

Först ska alla sålådor och brätten diskas i hett vatten och såpa.

Sedan är det dags att plocka fram de sorter som ska sås. I år blev det fem olika chilisorter och sex olika paprikor. (Jag får snart hem Skånefrös sortiment till butiken och då ska förstås de också provsås!)

Jag brukar så två fröer i varje såkruka. I allmänhet brukar faktiskt båda fröerna gro och då får jag antingen dela på dem eller ta bort det som är mest svagväxande. Jag använder alltid  riktig såjord av bra kvalitet!

Fröerna ska tryckas ner (enkelt med prickelpinnen) eller täckas med jord. Man brukar säga att de ska täckas med jord motsvarande tre gånger sin storlek. Sedan vattnar jag lite lagom, det ska vara fuktigt men inte blött.

Glöm inte att märka sådderna ordentligt! Jag använder själv små plastetiketter som jag skriver på med permanent tusch, vilket fungerar perfekt. (Dock är de här etiketterna inte bra ute i trädgården – fåglarna älskar att dra upp dem och sedan är förvirringen total! I trädgården använder jag trästickor.)

Sedan ställer jag såbrättena på en värmematta (ca 23-25 grader) på en köksbänk i köket under belysning ca 12-14 timmar/dygn. Där får de stå tills de grott. Därefter flyttar jag sådderna till ett svalare ställe och med riktig växtbelysning.

Fortsättning följer….

Nog  är det härligt att vara igång igen och att ett nytt trädgårdsår startat!