Monthly Archives: september 2013

Årets första vinskörd!

vinskörd1

Äntligen var det så dags för årets första vinskörd. Första raden i vår ”vingård”, drygt 20 vinstockar av sorten Rondo, är klar för skörd. Vi har mätt sockerhalten de senaste veckorna och nu är den uppe i 80 Oe (Oechsle), vilket måste anses som mycket bra på våra breddgrader. Man mäter sockerhalten i druvorna med en refraktometer.

vinskörd2

Så denna ljuvliga, soliga och nästan vindstilla septemberhelg har vi plockat 60 liter druvor. Efter avstjälkning var det dags att krossa druvorna.

vinskörd3

Vi började med att köra druvorna i vår lilla fruktpress, vilket väl fungerade si så där. Vi övergick sedan till kökskvarnen, för att slutligen köra druvorna genom juicemaskinen. Efter lite fix och trix fick vi slutligen 27 liter druvmust. Nu ska musten jäsas på skal och kärnor etc innan det är dags för pressning etc.

Om någon/några veckor är det dags att plocka raderna med sorterna Siramé och Solaris.

Det är mycket att lära innan man kan kalla sig vinbonde…..

Höstdagjämning

Idag är det höstdagjämningen och nog känns det att vi nu närmar oss hösten! Grått, blåsigt och rätt så kallt och nu framåt kvällen lite regn. Men ännu finns det en hel del att glädja sig åt i trädgården….

vingården

I år börjar vår ”vingård” se ut som på riktigt. Vinstockarna har börjat bli rejäla och årets skörd ser fantastisk ut.

rondo

Här är druvan ’Rondo’ och snart är det dags för skörd!

rosenskära

Cosmos, rosenskära, är helt fantastisk i rabatterna. Det här är en mix av enkel rosenskära. Lätt att fröså och fyller ut ordentligt. Underbar snittblomma dessutom.

jätteverbena mm

Här är det jätteverbena tillsammans med sommarljus (Gaura lindheimeri) ’The Bride’. Till höger på bilden är ”gräset” Panicum Violaceum ’Fjädervallmo’. En mycket lyckad kombination!

Goldsturm

Här är det Rudbeckia ’Goldsturm’ framför den mörkbladiga smällspirean (Physocarpus opulifolius) ’Diablo’. Inte heller så illa…..

 

 

Odla vitlök!

Nu är årets sättlök hemma i butiken!

vitlök sprint

Sprint – den tidigaste sorten. Medelstor, snitt ca 95 gram. Ej lämplig för flätning.

vitlök thermidrome2

Thermidrome – kraftig och vacker sort. Flätbar blast. Snitt ca 100 gram.

vitlök sabadrome

Sabadrome – lik Thermidrome, men något större. Flätbar blast. Snitt ca 110 gram.

vitlök therador

Therador – stor, svagt lila lök. Flätbar blast. Snitt ca 115 gram.

Alla sorterna är odlade i Frankrike. Statskontrollerade och virustestade och uppfyller de stränga franska reglerna för ett fullgott utsäde.

Plantera vitlöken september – november beroende på var i landet Du bor. Norra Sverige: september, mellansverige: oktober och södra Sverige: november.

Dela löken i klyftor och plantera dessa med rotändan ner.  Rekommenderat radavstånd är 35-40 cm (jag tar själv bara ca 20 cm mellan raderna) och 10-15 cm mellan lökarna. Gödsla tidigt på säsongen, redan när snön börjar smälta och sedan ett par gånger till före midsommar.

Du kan skörda färsk vitlök i början på sommaren som en enda lök och grön blast. De färdiga vitlökarna skördas sedan i slutet av juli. När blasten gulnar och lägger sig ner brukar vara lämplig tid. (Låt inte löken stå kvar för länge, då spricker det skyddande yttre skalet och löken klyftar sig och det finns risk för mögel etc.)

Vissa sorter kan utveckla s.k. halslökar, som är en liten vitlök strax ovanför vitlöken, rätt långt ner på stjälken. Detta tror man beror på stress, som kan uppstå vid stora temperaturväxlingar på våren. Detta gör att blasten blir hård och inte går att fläta. Vissa hävdar att detta påverkar huvudlöken, andra att det inte har någon inverkan. Jag planterar halslökarna och får nästa säsong s.k. solovitlökar. En enda rund liten lök, mildare i smaken och lätt att riva eller hacka.

Låt löken torka luftigt i ca 2 veckor. Fläta dem eller klipp av blasten några cm över löken på dem som har hård blast. Lagra vitlöken torrt och i rumstemperatur.

Så – sätt igång! Att odla vitlök är både enkelt, roligt och givande!

 

 

TULPANER!

Snart är det vår igen! Och finns det något underbarare än den första vårblomningen?Tulpaner 10

Och snart ska det se ut så här igen! (Det här fotot är från maj 2012 – innan sorkarna hade ätit upp hela härligheten!)

Jag har idag fått hem årets leverans av LÖKAR till butiken! Och det känns fantastiskt inspirerande att börja planera för den kommande vårens blomsterprakt.

Tulpaner Spring Green & Queen of Night

Spring Green och Queen of Night har jag även tagit hem i storförpackning om 25 lökar. De har båda allt man kan önska av en tulpan, dessutom är de sådana som återblommar flera år. Och det är ju så med tulpaner, att en ensam stackare gör ingen glad (jo, kanske…) men ett mångfald är helt enastående. Så snåla inte med lökarna! Mina priser är mycket konkurrenskraftiga, så du har råd!

Mitt sortiment är helt personligt –  jag har bara tagit hem sådana sorter som jag  gillar rent estetiskt och som jag också vet av erfarenhet funkar bra och allra helst ska det vara sådana som kommer tillbaka i många år.

Tulpaner Gavota & Burgundy

Gavota, en Triumphtulpan som brukar vara långlivad, och den läckra liljeblommande Burgundy, är ett stiligt par.

Tulpan Carneval de Nice mfl

Carneval de Nice är en gammal goding och ljuvlig i många kombinationer.

Tulpan Flaming Spring Green

Men just nu står Flaming Spring Green högst på min lista. Så makalöst läcker! Vit med röda och gröna flammor.

Narcisser

Lite NARCISSER måste man ju också ha. Jag älskar de vita och helst ska de också vara doftande. Thalia är en favorit och den fyllda Cheerfulness är också svår att motstå. Båda har flera blommor per stjälk och ljuvlig doft.

Kejsarkronor & Kungsängsliljor

KEJSARKRONOR och KUNGSÄNGSLILJOR är ju också något man bara måste ha….Kejsarkronorna är fantastiska att kombinera med färgmatchade tulpaner. Och vem älskar inte kungsängsliljorna?

Allium

Och så är det en absolut livsnödvändighet att ha ALLIUM i rabatterna! Tom fröställningarna är fina! Dessutom är de långlivade och frösår sig på sikt. Purple Sensation är dessutom mot sork! (Så jag ska plantera många!)  Sätt alliumlökarna bland perennerna, så döljs det fula bladverket när det börjar vissna ner.

Maila mig gärna om Du vill ha en komplett sortimentslista: info@gardeninger.se.

Sensommar!

Även om det idag har känts som höst och vi redan är inne i september, finns det en hel del trädgårdsnjutning kvar.

I vår loggia/kvällshörnan är blomningen och växtligheten fortfarande praktfull.

loggian 1 sept

Att sitta där under ett tak av dignande vindruvsklasar är rätt o.k.

loggian vindruvor

Årets frösådd av svarta petunior har verkligen varit fina i år och blommar fortfarande för fullt.

petunia svart

Jag har verkligen en förkärlek för ”svarta” blommor. Det är något speciellt med kombinationen av växtlighet och det dramatiskt svarta. Läckert helt enkelt!