Monthly Archives: december 2013

God Jul!

rosbukett

Idag är det lill-Julafton här hos oss i Skåne. Solen skiner och det är 8 grader varmt och grönt och grant. Ljuvligt! Vintern blir kortare för varje dag som går! Till kvällen blir det provsmakning av skinkan och ljuvligt vörtbröd från vårt härliga lokala KIN-bageri.

Och om bara någon dryg vecka är det dags att börja med de första sådderna; chili, paprika och kronärtskocka!

Butiken på Österlen är nu under vintermånaderna bara öppen enligt överenskommelse, men webbshopen är förstås igång dygnet runt. Om bara någon vecka så lägger jag in frönyheterna för 2014!

Jag vill önska alla trädgårdsvänner en riktigt GOD JUL och ett GOTT NYTT ÅR 2014!

Snart är det ljuvlig sommar igen!

pion

Snart ser det ut så här i rabatterna igen! Trots en disig, dimmig och grå decemberlördag, fick jag en härlig sommarkänsla igen när jag fick ett meddelande från Isa i Örebro att hon hade gjort ett inlägg på sin blogg om besöket i vår trädgård i somras. Isa har en av de läckraste trädgårdsbloggarna jag sett, så kolla in den och minns hur ljuvligt det var och att vi snart är där igen!  Att Isa är en fantastisk fotograf gör inte det hela sämre! Jag kan bara bocka och buga och säga stort TAck!

Sök på isas trädgård eller gå direkt till isastradgard.blogspot.se

Årets sista tomater!

tomater 2 dec13

Det här är vad som kvarstår av årets tomatskörd. De har legat inne i köket och mognat sedan jag tömde och städade ur Tomathuset för någon månad sedan. Självklart smakar de inte som de solmogna i augusti, men i alla fall otroligt mycket bättre än de som finns i affärerna nu.

Jag har ju varit lite missnöjd med årets tomatodling. Det har inte haft någonting att göra med sorter eller väder, utan beror helt och hållet på mig själv. Jag har inte bundit upp och beskurit/tjuvat som jag borde och har nog inte heller varit tillräckligt flitig med näring och vattning. Men det är ändå faktiskt rätt o.k. att kunna äta egna, helt ekologiska, välsmakande tomater från juli till december! Och jag har också en hel del i frysen, både i form av tomatsåser och röror, men också helt naturella.

Dessutom är de en rätt snygg juldekoration! Och inte blir det sämre av att de ligger på ett stort härligt fat av vår lokale keramiker Rune Bergman.

 tomater dec13

Och det är snart bara någon dryg månad kvar tills det är dags att starta 2014 års frösådder….

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Första advent & Kvittenmarmelad

Vilken ljuvlig lång höst vi har! Visserligen stormade det rejält på första advent, men ännu känns snön avlägsen.

julros.dec13

Julrosen blommar för fullt i rabatten på innergården. Vilken magisk växt!

pensé.dec13

Och i gruset utanför butiken står frösådda penséer och ger vårkänsla….

KVITTENMARMELAD

kvittenmarmelad

Låt gärna frukterna ligga i rumsvärme någon/några veckor och eftermogna. De doftar himmelskt!

Skala och kärna ur frukterna, skär i mindre bitar.

Koka fruktköttet (ca 1 kg rensad frukt) tillsammans med ca 2 dl vattten och saften av 1 citron på svag värme i ca 20 minuter. Mosa eller stöt fruktbitarna om Du vill ha en slätare marmelad. Tillsätt 0,5 – 1 kg syltsocker och låt koka ytterligare 3-5 minuter. Häll upp i varma, rena burkar.

Helt makalöst ljuvlig till smakrik ost; t ex Stilton eller spansk Manchego!

Och för varje dag som går, blir vintern kortare!