Monthly Archives: januari 2014

Snöstorm & fröplantor!

Och så var det dags igen! Snöstorm, blåst och elände. Och vägar som driver igen på en kvart! Lika underbart som Österlen är på våren-sommaren- hösten, lika avskyvärt är det i vinterns snöoväder! Jag hade bestämt mig för att inte ta en enda snöbild i vinter (trodde nog att  vi skulle skonas i år) och inte gnälla över sån’t man inte kan påverka, men ….

snö 29 jan 14

Vår innergård har inte så särskilt mycket medelhavskänsla idag!

snö jan 14

På sitt sätt är det väl rätt vackert, men nog är det rätt dött och dystert?!

Men jag gläds åt mina första små fröplantor som börjat komma upp!

chili jan 14

Det här är chiliplantor, sådda för två veckor sedan. Och snart ska jag gå vidare och så tomater, blomfröer m fl.  Så det finns nog hopp ändå!

Snart sommar!

Snart, snart….  ser det ut så här i rabatterna igen!

pionvallmo

Snön yr just nu utanför fönstret och vintern verkar ha kommit för att stanna, i alla fall för ett tag. Men på kvällarna försjunker jag i planeringen av sommarens blomsterfägring och min allra främsta inspirationskälla är Monets trädgård i Giverny i norra Frankrike.

monet böcker

När vi besökte trädgården senast, i april 2013, köpte jag boken Planting schemes from Monet’s Garden och häromveckan hittade jag boken The Magic of Monet’s Garden hos trädgårdsbokhandeln Gröna Bönor i Borrby (www.grönabönor.com).

En av Monets älsklingsblommor (han hade många!) var vallmon och som tur är har jag många sorters vallmo i mitt frösortiment. En av mina favoriter är den mörka pionvallmon ’Black Peony’. (Se bilden ovan från sommaren 2013.)

Pionvallmo 680 360 LR

Men även kornvallmon ’Shirley Mix’ är ljuvlig.

Kornvallmo 680 355 LR

Nytt för i år är ju också en Vallmo Mix, så att man verkligen kan frossa i färger och former.

680 996 Multipack Vallmo mindre II

 

Den ettåriga vallmon direktsås på plats i rabatten. Jättevallmo och Sibirisk vallmo är fleråriga och blommar året efter sådd. Dock kan de blomma redan första året om man sår dem inomhus i februari. Sedan brukar de fröså sig själva år från år. Kan det vara bättre?

Köksträdgården 2014

Nu har äntligen de första fröerna hamnat i jorden; kronärtskocka, chili och paprika. Nu återstår bara att arrangera förutsättningarna, dvs leta fram värmemattan och växtlamporna. De här första sålådorna får stå i köket till en början innan den årliga rundflyttningen börjar. Så småningom ska de ut i växthuset, men framför allt för chili & paprika är det för svalt ännu så länge. De får nog precis som tidigare år stå i gästrummet under växtlampa någon månad.

planering 1 2014

Planeringen av säsongens köksträdgård är i stort sett klar. Vi ska i vår göra några justeringar och göra om en del odlingsbäddar. De första pallkragarna från 2006 har nu gjort sitt och vi ska ersätta dem med riktiga upphöjda bäddar.

planering 2014

Jag har skrivit listor på vad vi vill odla och vilka sorter vi ska ha. Det gäller ju att begränsa sig och bara välja sån’t som man vet att man vill ha och hinner med att skörda och njuta av. Visst finns det mycket som är kul att odla, men det är rätt meningslöst om man inte kan ta reda på skörden.

I år blir det 3-4 sorters tidig delikatesspotatis att avnjutas under sommaren som primörer. Vitlöken är redan i jorden och har kommit upp en bit. Lök älskar vi och använder mycket, så det blir både gul, röd, schalottenlök och purjolök. Både sättlök och frösådder. Lite salladslök får nog plats också. Kronärtskockor odlar jag gärna några sorter och plantorna och blomningen är så läcker, så det gör ingenting om vi inte hinner med att skörda alla.

Sedan ska vi ha många sorters rödbetor, randiga ’Chioggia’ förstås, men även runda och avlånga röda och i år ska jag även prova de gula och vita. Morötter har Arthur (vår hund) beställt – han brukar ju gå och dra upp dem helt själv!

Kok 435-s

Och så blir det bondbönor trots att de är rätt kämpiga att odla (och skörda), men det är delikatessernas delikatess. Rotfrukter använder vi mycket, både i gratänger och som ungsbakade, så det blir palsternacka, rotpersilja, kålrot och rotseller. Lite sockerärter måste vi också ha.

Självfallet ska vi också ha mängder av sallat och rucola samt lite rädisor. Läste någonstans att sniglarna inte tar den rödbladiga sallaten så det är ju värt att satsa på. Rucola odlar jag framför allt tidig försommar och sedan sensommar med fiberduk över, i annat fall tar jordlopporna helt över (alla de små hålen i sallatsbladen).

Potagern 2014

Och så gäller det att planera in var allt ska planteras och ta hänsyn till växtföljden.  Jag försöker följa en fyraårig växtföljd.  Mycket förenklat kan man dela in växterna i olika grupper utifrån näringsbehov. År 1: växter med stort näringsbehov, t ex kålväxter, purjo, vitlök, squash. År 2: växter med måttligt näringsbehov, t ex rotfruker, lök, dill, persilja, sallat. År 3: växter med litet näringsbehov, t ex potatis och jordärtskockor. År 4: växter som näringsberikar sig själva, t ex bönor och ärtor. Och så är det bara att flytta runt det hela…. I min stora köksträdgård är det lite pussel och det stämmer inte alltid, men det är bra att ha som rättesnöre och i alla fall försöka (och så gödsla lite extra där man inte får till det).

Sparrisen är perenn och våra 10 plantor ger mer än tillräckligt under maj-juni. Lite jordärtskockor har vi också och de får väl betraktas som perenna.

I Tomathuset blir det självfallet som vanligt en massa tomater av olika sorter och i stora växthuset har vi gurka, chili och paprika.

Det är inte utan att man längtar till sommarens grillkvällar och härliga sallader! Eller att bara njuta av köksträdgårdens prakt……

poragern

Frö-nyheter!

Nu är årets frö-nyheter på plats – både i Butiken och i webbshopen! Och nog kliar det i odlar-fingrarna….

Vad sägs om en ljuvlig vallmo-mix?

680 996 Multipack Vallmo mindre II

På blomfronten är det också en ny Zinnia, ’Early Wonder Mix’ och en Prunkfjärilsblomster, s.k. Fattigmansorikidé, ’Angels Wings’ samt en makalöst läcker Tagetes, ’Kees Orange’. Visst drömmer man om prunkande sommarrabatter och krukor?

Tagetes Kees Orange

Multipack med sex sorters chili & paprika, ett perfekt urval av färger och former samt smak och hetta, finns bland grönsaksnyheterna.

Två nya tomatsorter har tillkommit, den mycket välsmakande körsbärstomaten Red Cherry och den rikbärande växthustomaten  Shirley F1.

Andra efterlängtade grönsaksnyheter är Vintersallat/Mache-sallat ’Lambs Lettuce Jade’, Svartkålen ’Nero di Toscana’, Kålrot ’Best of All’  och den extremt vackra röda Mangolden ’Vulcan’.

Men nästan bäst av allt är, att några populära sorter kommit som SÅBAND. Något som jag själv nästan alltid slarvar med och inte riktigt hinner med, är gallringen, och det är så suveränt att redan från start ha avstånden klara. Det kan ju inte vara mycket enklare än att dra upp en fåra i jorden, vattna, lägga ner lämplig bit såband, fylla på jord och vattna igen. Sedan är det bara att vattna kontinuerligt och invänta skördedags! De aktuella sorterna är Rädisa ’Cherry Belle’, Morot ’Early Nantes’ och (bäst av allt – tycker jag!) Huvudsallat ’Buttercrunch’.

Sallat såband

Vi har börjat planera vår köksträdgård inför vår och sommar och det gäller att tänka till vad det är som man verkligen vill ha och vad som funkar med de förutsättningar man har. Vår lista och våra tankar följer inom kort….

 

 

Nytt trädgårdsår!

Vad härligt det är när det kommande trädgårdsåret ännu så länge bara finns i tanken! I år ska jag lyckas med allt jag företar mig i trädgården! (?) Vädret kommer vara fantastiskt och jag kommer att hinna med allt jag vill och trädgården kommer vara magnifik. Inga skadedjur, inga sjukdomar, inga tråkigheter alls och jag kommer ha massor av tid att bara njuta…..

De senaste lediga dagarna har vi ägnat åt höststädning i trädgården. Rensat i rabatterna, klippt lite häckar etc. Den här ljuvliga, hittills milda och snöfria vintern gör att vi nästan kommer ikapp med allt som skulle varit gjort i oktober-november. (De sista tulpanlökarna fick jag ner i jorden i mellandagarna!)

Dock ligger jag lite efter med frösådderna! Brukar ju så de första chili-, paprika- och kronärtskocksfröerna på nyårsdagen. Men jag har som sagt legat ute i rabatterna i stället. Men jag har plockat fram lådorna med mina fröer och så smått börjat planera.

fröer 2014

Även såbackar och krukor etc. är framtagna. Såjorden är också inhandlad, så endera dagen ska jag komma igång.

sådd 2014

Den första kamelia blomman slog ut häromdagen och nog känns det att det går åt rätt håll nu! Snart kommer man även börja märka att ljuset återvänder. Vår bästa tid börjar snart!

kamelia 2014

Och vilken dag som helst kommer årets frönyheter från Skånefrö hem till butiken och webbshopen!