SPENATPAJ

Plockade idag ett par liter färsk spenat och hittade en övervintrad purjo i köksträdgården. Det fick bli grunden till en paj!

Pajdeg: 125 gr smör, 3 dl vetemjöl och 4 msk vatten. Kör först smör och vetemjöl i matberedaren och tillsätt sedan vattnet. Arbetas ihop till en deg. Kavla ut en cirkel och klä en pajform (gärna med löstagbar botten), nagga med en gaffel. Helst ska den stå kallt minst en timme, men det går ändå…  Lägg aluminiumfolie runt pajformskanten och pajdegen, så att pajsidorna hålls uppe. Grädda i 200 graders ugn 10 min.

Smörslunga spenaten snabbt. Ta bara lite i taget och låt sedan rinna av. Skiva purjon och smörstek även denna. Blanda purjo och spenat.

Lägg sedan ett lager purjo/spenat, ett lager mozarella i skivor och därefter yterligare ett lager purjo/spenat i den förgräddade pajformen.

Blanda gärna i lite grillad kyckling eller lite knaperstekt bacon. Vill Du ha det vegetariskt kan man ha i lite vitlök och/eller hackade valnötter.

Vispa ihop en smet av 3 ägg och 1 dl mjölk och 2 dl creme fraiche (det funkar även med 3 dl mjölk, men det blir förstås godare med creme fraiche….). Salta och svartpeppra samt rör i ca 2 dl riven Västerbotten-ost (eller vad Du har för ost hemma). Häll i pajformen och grädda i 200 gr ytterligare ca 30 min.

Servera med en grönsallad och njut!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.