Vitlök – flätor & ugnsbakad

vitlök1

Jag kommer inte kunna söka jobb som vitlöksflätare – det är svårt att få till det! Men jag är rätt nöjd ändå!

vitlök 3

Hela årets skörd av vitlök med flätbar blast är nu ordentligt (om än lite fult ibland) flätad och upphängd.

De lökar som fått halslökar och då även har hård blast klipper jag bara av en 2-3 cm ovanför löken och sparar i en korg. De små halslökarna ska jag sätta nu i höst och räknar med att de ska ge fina SOLOVITLÖKAR, som ju har blivit populära inom matlagningen pga att de är milda i smaken och lätta att riva eller hacka.

UGNSBAKAD VITLÖK

vitlök 2

En härlig delikatess är att ugnsbaka vitlöken – ansa topp och botten av löken och dela den mitt itu. Lägg i en ugnsfast form, ringla lite olivolja över och lite flingsalt. Baka i ugnen 160 grader i ca 20 minuter tills lökarna är mjuka och lätt släpper från skalet. Jättegott till nästan allt!

SÄTTVITLÖKAR

Om någon vecka får jag hem årets sättvitlök till butiken. Franskodlade, virustestade och kontrollerade. I år är det sorterna Sprint, Thermidrome, Sabadrome och Therador. Priset i min butik blir 20:–/lök. (Om du inte kan besöka mig i butiken på Österlen, maila bara, så skickar jag gärna.)

Vitlök är ju bland det enklaste tänkbara att odla. Sätt ner klyftorna i bra trädgårdsjord i september-november (beroende på var i landet du bor) och håll sedan bara efter ogräset under våren, gödsla och vattna om det är torrt, så kan du skörda härliga vitlökar i slutet av juli kommande sommar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.