Category Archives: Odlingstips

Odla chili är hett!

Det hetaste (i dubbel bemärkelse) att odla just nu är chili!
Och odlingen ska starta nu i januari, för att Du ska hinna skörda frukterna under säsongen.

Och det är inte svårt att odla chili! Det behövs bara lite jord, vatten, värme och ljus! Och så fröer förstås – och det hittar Du i min webbshop. Från mildaste tänkbara sorter, som går att äta råa i sallad, till de verkligt heta.

Nyheter för i år är Erotica, Pimenta Biquinho och Yellow Starfish.

chili Erotica
Eroticas frukter har en speciell form, ca 5-8 cm långa och gula-brandgula. Varför den är döpt till Erotica kan man undra …? Den ska ha en aromatiskt syrlig morotssmak. Medelhet. Plantan blir 70-90 cm hög. Scovillegrad: 3 000 – 10.000.

chili Pimento Biquinho
Pimenta Biquinho har en mild habanerosmak. Frukterna ser ut som små tomteluvor. Planthöjden är ca 50 cm och Scovillegrad 500 -1 000.

chili Starfish Yellow
Starfish Yellow har platta, åsade frukter som är vackert orange-gula. Riklig fruktsättning. Mild fruktig habanerosmak, perfekt till salsor. Planthöjd ca 60 cm, Scovillegrad 3 000 – 8 000.

c-czechoslovakienblack
Czechoslovakian Black har varit den hittills populäraste sorten när jag sålt plantor. Vackra svarta frukter och mörkt bladverk. Den är dessutom lagom het att ätas färsk i sallader och såser. Rikbärande och mognar redan i augusti. Planthöjden är ca 80 cm och Scovillegrad 1 000 – 5 000.

Så i januari-februari, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur minimum 20 grader och såjord och jämn fuktighet. Jag brukar själv alltid ha 2/3 vanlig blomjord i botten av krukan och så toppa med 1/3 såjord överst. Då får fröet gro i såjord och när plantan börjar växa så går rötterna ner i den mer näringsrika blomjorden. Plantera sedan om i separata småkrukor. Plantorna behöver flera ytterligare omskolningar, slutkrukan bör vara ca 8-10 liter. Vattna regelbundet och glöm inte att ge gödning. Chili älskar sol och värme och tål inte frost.
Lycka till!

Vitlöksskörd!

Årets första vitlök är nu skördad. Den tidigaste sorten är Sprint. Hyfsat stora lökar, kanske något ojämna och i år med en hel del topplökar. Det gör ju att skaften blir hårda och inte går att fläta, men vi har ju fler sorter att skörda längre fram, så det är o.k.
19.7 Vitlöksskörd Sprint
Vi har även skördat årets första tomater, så nu blev det äntligen en Bruschetta. Självklart på Italiano-bröd (surdeg & dinkel) från KIN-Bageri i Östra Vemmerlöv – om Du är på Österlen så åk dit! Lite olivolja, färsk vitlök, hackade solmogna tomater och lite basilika. Det är sommar!
19.7 Bruschetta
Och rosorna forsätter årets segertåg! Kosmos från Kordes i Tyskland är helt outstanding! Extremt vackra blommor, rikblommande, friskt, vackert bladverk och underbar doft.
19.7 Kosmos
Blommorna är så många och tunga att jag klipper av en del och lägger i springbrunnen på innergården.
19.7 Springbrunn
Och så har vi ju min älsklingsros – Henri Matisse från franska Delbard. Den ingår i serien “målarrosor” och är ljuvligt vacker och väldoftande. Den har inte riktigt hämtat sig från flytten förra våren, när den fick lämna plats åt springbrunnen på innergården, men den är på god väg.
19.7 Henri Matisse

Nytt trädgårdsår!

Äntligen har jag tagit mig tid till årets första frösådder!
Frösådd 16.1.15
Jag brukar ju så de första fröerna, chili och paprika, på nyårsdagen, men i år har det inte blivit av. Nu är de i alla fall i jorden!

Idag blev det fyra sorters chili, fyra sorters paprika, två sorters kronärtskocka och så den lila klockrankan. Jag sår i bredsåddsaskar med bra planteringsjord i botten, sedan någon cm såjord, därefter lägger jag ut fröna och så täcker jag med såjord uppblandad med vermiculite. Nu står de på värmemattan (20-25 grader) i stora växthuset under LED-lampan. Jag sätter ca 10-15 frön per bredsåddsask.

I år ska jag försöka disciplinera mig och bara så det som jag verkligen vet att vi använder eller som jag vet att kunderna efterfrågar. Det är alldeles för lätt att drabbas av “så-djävulen” och så står man sedan där med massor av småplantor som ska kultiveras om och som man inte riktigt vet vad man ska göra med.

Och jag hoppas ju förstås att klockrankan ska bli lika magnifik i år, den var verkligen förra årets höjdare. Den klädde ju in hela spaljén utanför butiken.
Klockranka 3 nov 14

Orangeriet är bara så ljuvligt! Och det verkar även växterna tycka! Kamelian har nu börjat slå ut och är helt magnifik.
Kamelia I
Det blir både helrosa och vit-rosa blommor på den och det är massor av knoppar.
Kamelia II
Jag var lite orolig för hur den skulle klara sig, den stod ute länge, länge och kom sedan äntligen in i Orangeriet, där vi flyttade på den flera gånger innan den hamnade på rätt plats. En del blad var ljusa och fula, men jag sprayade med järn några gånger och nu är den i toppform!

Även rosmarinen blommor härligt! Fullt med små ljusblå blommor.
Rosmarin

Och om två månader är det vår!

Höstsådd mm

Många grönsaker, kryddor och blommor kan med fördel sås på hösten. Fröerna ligger då i vila under vintern och gror sedan så snart vårsolen börjar värma upp. Du får en tidigare blomning/skörd och kraftigare plantor.
Här i Skåne är det lämpligt att göra den sena höstsådden i november och i mellersta/norra Sverige i oktober.
Rensa bort allt ogräs och bearbeta jorden och vattna före sådden, sedan behöver Du inte tänka mer på vattningen förrän till våren.

Lämpliga ettåriga blommor (härdiga annueller) är t ex blåklint, doftklint, Jungfrun i det gröna, ringblommor, sommaradonis och vallmo.
Kryddväxter; dill, gräslök, persilja.
Grönsaker: piplök/salladslök, morötter, palsternacka, vintersallat (Mache sallat) och spenat.

I förra veckan var det ju HÖSTDAGJÄMNINGEN och nog känns det att vi går mot höst….
rådhusvin
Rådhusvinet är magnifikt och klär in hela vår norra sida av huset (och halva taket). Dessvärre måste vi snart slita ner allting för huset ska putsas om och de ska börja vilken dag som helst. Men det ska väl växa upp igen…

Rabatterna är också höstfina (delvis i alla fall) och fortfarande är det en hel del som blommar.
höstrabatt

Vi tog ner syrenhäcken för några veckor sedan och har nu helt fri utsikt ut mot trädgården. Faktiskt riktigt mysigt! Men här ska snart nya orangeriet ta plats, så det ska bli spännande. Nu väntar vi bara på byggarna…..
utsikt

Klockranka mm

Jag har nästan varje år sått fröer till Klockranka, Cobaea scandens, men aldrig lyckats. Men i år!!!
Klockranka 1
Den växer på pergolan utanför butiken och slänger ut sina revor åt alla håll.
Blommorna är magnifika, skiftar från ljust violett till riktigt mörkt.
Klockranka 3

Klockranka 2
Jag sådde 16 fröer den 5 februari och skolade sedan om 12 småplantor den 11 mars, som fick växa vidare i växthuset. Jag planterade ut fem stora fina plantor i slutet av maj och nu är de som sagt helt sanslöst stora och vackra.
Klockranka fröpåse

Något som också varit en fullträff i sommar är basilikan. Jag sådde bara två sorter; Sweet Basil och Crimson King, i växthuset den 19 april. De har fått växa vidare där i krukor hela sommaren. Friska, utan ohyra och i ständig tillväxt. (Jag har också några plantor i Potagern i drivbänken och de är lika fina där. De direktsådde jag på plats.)
basilika aug14
Jag skördar kontinuerligt och vi äter mycket pesto för närvarande. Ljuvligt till pasta och fantastiskt gott på tomat med mozarella. Men höjdaren är nog våra pesto-råbiffar! När vi var i Paris senast, åt vi flera kvällar på en liten bar/kvarterskrog nära hotellet som serverade helt makalöst goda pesto-råbiffar. Alltså bara ren råbiff blandat med mycket pesto. Ljuvligt med t ex potatisklyftor och tomat/rödlöks-sallad. I Paris var de helt “råa”, men här hemma halstrar jag de oftast lite grand.
Basilika fröpåse 2

Basilika fröpåse 1

Och första näckrosen har blommat…..
Näckros 1

Näckros 2

Arbetsmoral kontra Trädgårdsnjutning

De här sista veckorna med årets bokslut och företagsdeklarationer (deadline 16 juni!) är kampen svår mellan arbetsmoralen och trädgårdsnjutningen. Jag kämpar på vid skrivbordet, men jag försöker smita ut i trädgården en liten stund varje dag för att få njuta …

perennrabatter

Det är rätt ofattbart att det här var en helt slät åker fram tom år 2006….

PerennrabatterII

Och nu kan jag bara gå runt och njuta av alla guldkornen; som här den helt ljuvliga perenna vallmon Patty’s Plum. Och kombinationen med perukbusken och daggkåpan känns ju också rätt o.k….

Patty's Plum

Aklejan Black Barlow är också i samma färgskala och går inte heller av för hackor. Den frösår sig ju också gärna och dyker upp lite här och var i rabatterna, en egenskap jag gillar.

Akleja Black Barlow

Tulpanerna är nu nästan helt utblommade, men några enstaka finns kvar, som här i kombination med allium.

allium o tulpaner

I springbrunnen på gården växer de nysatta näckrosorna för varje dag och vi väntar ivrigt på blomknoppar. Bladen är ännu rätt små och syns knappt, men de blir fler hela tiden.

Springbrunnen

Rosorna har också börjat slå ut, som här Aicha under plommonträdet i Potagern. På sikt ska hon svinga sig upp i trädkronan, har jag tänkt.

Aicha

I Tomathuset börjar det komma tomater på de flesta plantor, här den första på Indigo Rose, den härligt svarta tomaten.

Indigo Rose

Och när man kan plocka sallat och sparris till middagen, så känns det rätt lyxigt och man klarar några timmar till vid skrivbordet.

sallad o sparris

Snart är årets stora arbetsbeting avklarat, arbetstiden blir mer normal och då nalkas härliga sommardagar i trädgården, många trädgårdsvisningar och kanske lite nya projekt….

 

 

Påskprojekt & Vårnjutning

Vilken härlig påsk vi haft! Mycket kunder i butiken och ett ljuvligt väder! Vi har hunnit med våra planerade projekt och ändå hunnit njuta en hel del av vårens prakt!

DAMMEN PÅ INNERGÅRDEN

Dammprojekt I

Arbetet med den murade upphöjda dammen på innergården påbörjades på påskaftonens morgon.

Dammprojekt II

Till kvällen kunde en nöjd dammbyggare konstatera att det var rakt och riktigt. Nu ska det härdas och sedan återstår dammduk, putsning och kantstenar. Sedan är det bara att fylla på vatten, installera filter, plantera den vita näckrosen och montera kantstenarna och därefter slå sig ner på kanten med ett glas vin och njuta…

Vårt nästa stora projekt är ju bygget av ett Orangeri. Det kommer att placeras där syrenhäcken och “fönstret” är idag. Ska påbörjas i september/oktober.

POTAGERN / VÅR KÖKSTRÄDGÅRD

Den effektive byggaren hann även med nya odlingsbäddar till nedre delen i vår köksträdgård!

Nya odlingsbäddar

Jordgubbsplantorna har kommit på plats. Nu återstår målning och frösådder.

I övre delen av Potagern är det nu också rensat och gödslat, så nu är det bara att starta igång årets alla sådder och planteringar. (Och så en del målning av lådorna förstås!)

Rensad potager

PERENNRABATTERNA

Vi har ju många stora perennrabatter, men nu är alla i alla fall grovrensade! Puh! Nu återstår gödning (kogödsel) och kantskärning och så småningom lite kompletteringar med perenner och sommarblommor.

Rensad perennrabatt

TOMATHUSET

Vårt lilla Tomathus härbärgerar ju på sommaren alla våra tomater, men tills det är dags att plantera ut dem där, odlar jag sallad och rädisor i bäddarna. Här står nu även kronärtskocksplantorna och lök på förodling. Och lite till…

Tomathuset

VÅRNJUTNING!

Längs vår östra tomtgräns har vi en häck av Körsbärsplommon, Prunus cerasifera. Nu är blomningen magisk!

Körsbärsplommon

Vi har ju mycket lökväxter i hela trädgården. En favorit är pärlhyacinter i olika varianter. Här är en ovanlig sort Muscari aucheri ‘Mount Hood’, mörkblå längst ner som övergår i vitt i toppen.

Pärlhyacint

Vårt gamla prydnadskörsbär på innergården (som faktiskt fanns här från början) har ju en ljuvlig blomning, men är läcker även i knoppstadiet.

Prydnadskörsbärsknopp

I Vita trädgården blommar nu för fullt vita narcisser, vit förgätmigej och vita pärlhyacinter.

Narcisser o vita pärlhyacinter

En av mina allra käraste växter är den dubbla vitsippan som jag fick av trädgårdslegendaren Helge Lundström 2006. Den breder ut sig mer och mer för varje år och det känns som en hälsning från Helge (som tyvärr gick bort för några år sedan).

Helges dubbla vitsippor

En trädgård inrymmer verkligen mycket!

Snart Påsk!

Solen skiner (nästan i alla fall), vårlökarna blommar för fullt i rabatterna, växthuset är knökfullt av alla småplantor, snart är det påsk och trädgårds- och butikssäsongen drar igång och igår blev jag farmor (för första gången!) till en liten Ebba!!! Kan livet vara bättre?

Det här är narcisser av okänd sort i rabatten på innergården. Riktigt läcker!

påskliljor

Som marktäckare i rabatten i Vita trädgården har jag vit förgätmigej. Jag frösådde en omgång för några år sedan och den stannar snällt kvar och frösår sig själv och det blir bara mer och mer för varje år. Ännu läckrare blir det sedan när tulpanerna kommer igång!

vit förgätmigej

CHILI & PAPRIKA

Chili- och paprikaplantorna har nu fått flytta ner till växthuset (från gästrummet) och de flesta plantorna blommar och de första frukterna är på gång. På bilderna här nedan är det blomma och frukt på Chili ‘Hot Banana’.

chiliblom

första chilifrukten

Chilin ‘Checkoslowakian Black’ har en läckert lilamelerad blomma.

chiliblom lila

POTATIS

Vi är ju inga stora potatisätare, men till försommaren vill vi ha läckra delikatesspotatisar som primörer. I år odlar vi sorterna Anya, Cerise, Amadine och Lintzer Delikatess. Alla helt ljuvliga i både smak och konsistens. Det behövs inte så mycket mer än lite smör och flingsalt för en riktig smaknjutning. Jag förgror potatisarna i lite jord i odlingslådor på golvet i växthuset. När det sedan är dags att sätta ut dem har jag färdiga plantor och de kommer igång betydligt snabbare. Blir det bakslag i vädret så skyddar jag dem med lite fiberduk.

potatis på g

På bilden ovan ser man de små skotten som just börjat komma upp på potatisarna.

Vi kupar inte heller vår potatis utan fyller på med rejäla mängder gräsklipp kring plantorna; jorden får näring och håller fukten, inget ogräs får fäste och kupning behövs som sagt inte heller. Vi brukar ta upp våra första potatisar i början/mitten på juni.

FRÖSÅDDER

Jag sår just nu i omgångar i växthuset. Nu är det dags för alla sommarblommor; tagetes, rosenskära/Cosmos, blomstertobak, lejongap, prydnadsgräs m.fl. och även en del grönsaker som ska förodlas; lök, purjo, svartkål, rotselleri m.fl. Jag bredsår i lådor som får stå på värmemattan i växthuset och så snart de grott får de flytta över till en hylla. Efter ytterligare några veckor är det dags att skola om dem i krukor en och en och därefter så småningom avhärda dem till utelivet.

sålådorna

RABARBER

Sist, men inte minst, njut av vårens första rabarber!

rabarber

Jag brukar sätta en stor kruka eller glaskupa över rabarberplantan för att den ska växa snabbare, men i år har jag inte hunnit och den är redan uppe så att det är dags att börja skörda. Och det godaste sättet att avnjuta den första rabarbern är SMULPAJ. Jag gör en enkel smulpajsdeg med havregryn som jag strör över rabarberbitarna. Njut med vaniljglass eller vaniljsås!

(Ca ½ kg rabarber i små bitar, blanda med ca 1 dl socker och 1 msk potatismjöl. Lägg i en smord form med hel botten. Blanda 125 gr smör med 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl, 1½ dl havregryn och en nypa salt till en smulig deg. Strö över rabarbern och grädda i 200 grader ca 20 min. Njut!)

GLAD PÅSK!

 

Vinbeskärning i mars – JA!

Trots rätt blåsigt och lite regn under förmiddagen har vi idag beskurit våra vinplantor.

Vinbeskärning mars 2014

Och jag vill en gång för alla ta död på myten att vin inte kan beskäras efter december månad!

Jag citerar Sveneric Svenssons bok Vinträdgård:

“Vinterbeskärning

I svenska vingårdar är vinterbeskärning trots namnet ett vårarbete. Det utförs vanligen från andra halvan av mars och ett stycke in i april. Då ser man eventuella frostskadade partier och kan skära bort dem och risken för stark kyla är över vid denna tid. I växthus beskär man några veckor tidigare. När saven stiger kommer det att blöda i snittet. Tidigare ansåg man detta som skadligt för plantan men det är det inte. I uterum där man inte vill att saven skall droppa på golvet skär man i början på december så att snittet hinner läka.”

Senast i morse på TV4 sa man att vin absolut inte fick beskäras nu för då skulle plantan dö!

Vi har läst flera vinodlingsböcker, gått på vinodlarkurs etc och enligt alla källor ska vinet beskäras nu i mars. Förra året beskar vi inte vinet förrän i mitten av april, pga den envisa vintern och snömängderna, och vinplantorna savade i veckor, men vi hade jättefina plantor och fick en stor vinskörd (se tidigare blogginlägg).

vingården

Så här såg vingården ut i september 2013.

vinskörd2

Och skörden blev rätt o.k. …..

Första vårkrukorna!

Äntligen är det dags att börja med de första vårkrukorna!

julros i kruka

Vid ytterdörren fick det bli julrosor, Heleborus niger, tillsammans med brokbladig murgröna, i stora järnkrukan.

gula penséer

Några krukor med gula penséer tillsammans med narcisser, Tête-a-tête, måste jag också ha.

penséer

Och så förstås de underbart vinröda-svarta varianterna tillsammans med vanlig murgröna.

tulpanbukett

Ett stort fång tulpaner i vardagsrummet livar också upp!

Nu är det konstaterat att våren är här (meteorologiskt – mer än sju dygn i rad med plusgrader hela dygnet).