Vitlöksskörd!

Årets första vitlök är nu skördad. Den tidigaste sorten är Sprint. Hyfsat stora lökar, kanske något ojämna och i år med en hel del topplökar. Det gör ju att skaften blir hårda och inte går att fläta, men vi har ju fler sorter att skörda längre fram, så det är o.k.
19.7 Vitlöksskörd Sprint
Vi har även skördat årets första tomater, så nu blev det äntligen en Bruschetta. Självklart på Italiano-bröd (surdeg & dinkel) från KIN-Bageri i Östra Vemmerlöv – om Du är på Österlen så åk dit! Lite olivolja, färsk vitlök, hackade solmogna tomater och lite basilika. Det är sommar!
19.7 Bruschetta
Och rosorna forsätter årets segertåg! Kosmos från Kordes i Tyskland är helt outstanding! Extremt vackra blommor, rikblommande, friskt, vackert bladverk och underbar doft.
19.7 Kosmos
Blommorna är så många och tunga att jag klipper av en del och lägger i springbrunnen på innergården.
19.7 Springbrunn
Och så har vi ju min älsklingsros – Henri Matisse från franska Delbard. Den ingår i serien “målarrosor” och är ljuvligt vacker och väldoftande. Den har inte riktigt hämtat sig från flytten förra våren, när den fick lämna plats åt springbrunnen på innergården, men den är på god väg.
19.7 Henri Matisse

3 responses to “Vitlöksskörd!

  1. Vi satte vitlöken förra hösten och den kom ju verkligen snabbt. Däremot undrar jag litet över den tidiga “sprint” – som vi skördade precis sista dagarna i juli: Vi kapade till lökarna och satte dem torrt och varmt och ändå så ville de ruttna. De senare sorterna har vi låtit ligga med blasten kvar ute och det har fungerat bättre. Ska man alltid låta blasten vara kvar eller kan det vara något annat som gjorde att den tidiga löken inte riktigt ville bli förvaringsbar?

    • Hej, låter lite konstigt! Vi odlar själva alla sorterna och har inte haft några som helst problem. Men – Sprint som är tidigast, skördade vi redan ca 10-15 juli och lät dem sedan hänga och torka ute, men under tak, så att det var helt torrt. Övriga skördade vi i slutet av juli och torkade på samma sätt. När blasten sedan var helt torr så klippte jag av den på dem med hård blast (ca 5 cm) och övriga har jag flätat. Samtliga är helt o.k.
      Men det är viktigt att låta blasten vara kvar tills den är helt torr och att man tar av yttersta lagret redan vid skörden. Bästa hälsning Inger

  2. Aha!

    Det var nog det som var felet att vi blastade av för tidigt (lurad till det av film på nätet). Framledes gör vi som du säger här ovan…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.