Category Archives: Inspiration

Graffiti goes Allmoge!

Graffiti1

Graffiti goes Allmoge,  till Jannes ära och min glädje!

Janne och jag gillade förra sommarens graffiti-projekt Street Art Österlen. När vi i höstas hörde talas om att man till sommaren 2016 skulle ha ett projekt med inriktning på allmoge, så tyckte vi att det skulle passa på vårt nya orangeri. Och sagt och gjort – Janne var ju en mycket handlingskraftig man och han tog direkt kontakt med Mia Gröndal som förmedlade kontakten med Mikael Rickman. Vi träffade sedan Micke i höstas och diskuterade motiv etc.

Efter Jannes död i januari tog jag kontakt med Micke och avbokade det hela! Men efter några dagar så ändrade jag mig! Janne ville ju ha den här målningen och jag med!

Och i lördags kom två av våra bästa graffiti-konstnärer, Mikael Rickman och Robbin Carlsson, hit och smyckade vår orangeri-vägg!

Graffiti3

Hela paletten är uppställd!

Graffiti2

Konstnärerna diskuterar motiv med Arthur som smakråd.

Graffiti4

Motivet börjar växa fram.

Graffiti7

Och lika läckert från alla håll!

Graffiti6

Graffiti5

Och hur konstigt det än är, så kommer vårblommorna upp även denna dystra vår. Livet går ju vidare på något konstigt sätt …

Graffiti8krokus

Och den här söta krokusen hade dessutom den goda smaken att helt färgmatcha väggmålningen!

PS. Mitt beslut sedan tidigare kvarstår – Butik, webbshop och besöksträdgård stängs. Trädgården får nu bli bara för min egen njutning. DS.

 

 

Odla chili är hett!

Det hetaste (i dubbel bemärkelse) att odla just nu är chili!
Och odlingen ska starta nu i januari, för att Du ska hinna skörda frukterna under säsongen.

Och det är inte svårt att odla chili! Det behövs bara lite jord, vatten, värme och ljus! Och så fröer förstås – och det hittar Du i min webbshop. Från mildaste tänkbara sorter, som går att äta råa i sallad, till de verkligt heta.

Nyheter för i år är Erotica, Pimenta Biquinho och Yellow Starfish.

chili Erotica
Eroticas frukter har en speciell form, ca 5-8 cm långa och gula-brandgula. Varför den är döpt till Erotica kan man undra …? Den ska ha en aromatiskt syrlig morotssmak. Medelhet. Plantan blir 70-90 cm hög. Scovillegrad: 3 000 – 10.000.

chili Pimento Biquinho
Pimenta Biquinho har en mild habanerosmak. Frukterna ser ut som små tomteluvor. Planthöjden är ca 50 cm och Scovillegrad 500 -1 000.

chili Starfish Yellow
Starfish Yellow har platta, åsade frukter som är vackert orange-gula. Riklig fruktsättning. Mild fruktig habanerosmak, perfekt till salsor. Planthöjd ca 60 cm, Scovillegrad 3 000 – 8 000.

c-czechoslovakienblack
Czechoslovakian Black har varit den hittills populäraste sorten när jag sålt plantor. Vackra svarta frukter och mörkt bladverk. Den är dessutom lagom het att ätas färsk i sallader och såser. Rikbärande och mognar redan i augusti. Planthöjden är ca 80 cm och Scovillegrad 1 000 – 5 000.

Så i januari-februari, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur minimum 20 grader och såjord och jämn fuktighet. Jag brukar själv alltid ha 2/3 vanlig blomjord i botten av krukan och så toppa med 1/3 såjord överst. Då får fröet gro i såjord och när plantan börjar växa så går rötterna ner i den mer näringsrika blomjorden. Plantera sedan om i separata småkrukor. Plantorna behöver flera ytterligare omskolningar, slutkrukan bör vara ca 8-10 liter. Vattna regelbundet och glöm inte att ge gödning. Chili älskar sol och värme och tål inte frost.
Lycka till!

Le Bois des Moutiers

Moutiers1
Den här trädgården anses, med rätta, vara en av världens vackraste trädgårdar och den är verkligen helt makalös! Dessutom med en fantastisk historia!
Moutiers2
1897 köpte Guillaume Mallet, en amatörbotanist och uttalad estet, marken på sluttningen till havet i Varengeville-sur-Mer, nära Dieppe i norra Normandie. Han var influerad av Arts and Crafts rörelsen i England och anlitade en ung engelsk arkitekt, Sir Edwin Lutyens, för att rita huset. För att skapa trädgården runt huset anlitade han engelska Gertrude Jekyll. Guillaume var själv mycket involverad i utformningen av trädgården och han skapade på egen hand parken ner mot havet. Samarbetet mellan Lutyens och Jekylls visade sig genialiskt, vilket vi kan njuta av än idag.
Guillaume utvecklade sedan själv trädgården under de kommande 40 åren. Under andra världskriget ockuperades huset 1940 av nazisterna och man minerade t.o.m. trädgården!
Guillaume och hans fru dog 1946.
Sonen André och hans fru Mary tog sedan över. Huset restaurerades och var klart 1955. Hela familjen, inklusive barnen, hjälptes åt med att återskapa trädgården, med knappa medel.
Ett antikt guldmynt, som hittades i en byrålåda, möjliggjorde inköp av en traktor, vilket självfallet var till stor hjälp i trädgårdsrestaureringen.
André dog 1964 och hans son Robert tog över. Robert är gift med Corinne, som driver Collection Shamrock, världens mest omfattande hortensiasamling.
Moutiers3
Entrén, med en fantastisk siktlinje, leder in till den formella, muromgärdade trädgården närmast huset.
Moutiers4
Trots att det var sent på säsongen vid vårt besök, så var trädgården i full blom.
Moutiers5
Här finns enorma mängder av formklippt i både geometriska och lite friare former.
Moutiers6
Självfallet finns här en Lutyens-bänk (det är dessvärre den enda likheten med vår egen trädgård!).
Moutiers7
Den övre formella delen av trädgården har flera olika siktlinjer. Och här växer fuchsiorna sig flera meter höga mot murarna.
Moutiers8
Här finns också en helt ljuvlig pergola.
Moutiers9
Och som sagt massor av formklippt …
Moutiers10
och siktlinjer …
Moutiers11
På husets “baksida”, mot havet, finns en underbar terrass.
Moutiers12
Här sluttar trädgården ner mot havet och parken med ljuvliga stora gräsmattor. Nog känner man att det är engelsk landskapspark över det hela.
Moutiers13
I parken, som är på ca 12 hektar, planterade Guillaume Mallet mängder av olika sorters träd och buskar. Här finns 10 m höga rhododendrons, hortensior och azaleor och mängder av spännande sorter.
Och många spektakulära träd, som de här stammarna.
Moutiers14
För att inte tala om hur de här grenarna har växt.
Moutiers16
Längst ner i parken finns en glänta med utsikt över havet.
Moutiers15
En trädgård och en park kan bara inte vara vackrare än den här! Stämningen är svår att beskriva, den måste upplevas. Det är verkligen något i särklass.
Så besök den om Du har möjlighet.
Du kan ju i alla fall besöka hemsidan www.boisdesmoutiers.com

Chateau de Miromesnil

Chateau de Miromsesnil uppfördes under åren 1590-1600.
Miromesnil1
På det här slottet föddes Guy de Maupassant, en av novellkonstens största mästare, år 1850.
Miromesnil3
I parken runt slottet finns bl.a. ett över 200 år gammalt cederträ.
Miromesnil4
Gräset i parken klipps i geometriska mönster på gammalt klassiskt franskt vis.
Miromesnil2
Men det mest fantastiska är den muromgärdade köksträdgården, en potager i sin rätta bemärkelse!
Köksträdgården är helt omgiven av tegelmurar. En riktig “walled garden”, en så’n man bara kan drömma om … De ursprungliga murarna är från 1642 och renoverades under 1990-talet. Murarna skyddar ju både mot vind och skadedjur och ger också ett gynnsamt microklimat genom att värme lagras i tegelstenarna.
Här odlas massor av grönsaker i en fantastisk kombination med blommor av alla de slag.
Miromesnil6
Trädgården är klassiskt uppbyggd och kombinerar den franska trädgårdens geometri med den mer “vilda” engelska stilen.
Miromesnil7
Trädgården i dess nuvarande form skapades 1948 av den nuvarande ägarens farmor, Simone de Vogüé. Hon började med grönsaksodlingen huvudsakligen för att kunna försörja sina åtta barn med mat, men började snart att även odla blommor för att smycka huset. Hon beställde fröer från hela världen och fick mycket inspiration från sina närboende vänner, prinsessan Sturdza (Valstérial) och Mary Mallet (Le Bois des Moutiers) som också hade fantastiska trädgårdar.
Dessa trädgårdar fortlever också i dag. Valstérial har vi tyvärr ännu inte besökt, men Les Bois des Moutiers är en våra verkliga favoriter (bilder och beskrivning kommer inom kort).
Miromesnil5
Trädgården är berömd för sina spektakulära kålodlingar; Saint-Saëns-kål.
Miromesnils köksträdgård är idag världsberömd och har erhållit flera utmärkelser.

Le Jardin Plume

JP1
En “måste besöka-trädgård” i Normandie är Le Jardin Plume. Ursprungligen är det en normandisk fruktträdgård och många gamla äppelträd finns kvar, nu i kombination med moderna planteringar.
JP2
Paret Sylvie och Patrick Quibel har arbetat med trädgården sedan 1997. Här är mycket formklippt i kombination med olika gräs, perenner och sommarblommor.
JP3
Centralt i trädgården ligger den stora spegeldammen.
JP5
Det var en bild på den här dammen, som för rätt många år sedan väckte vårt intresse för den här trädgården. Det är en så speciell känsla av stillhet och lugn som en sådan här damm ger. Den var förlaga till vårt eget dammprojekt, som dock inte riktigt blev som vi hade tänkt oss.
JP6
Den här trädgården är ju riktigt stor (ca 16.000 kvm) och vidsträckt, med stora gräsytor som förbinder de olika områdena.
JP4
Framför boningshuset är det enorma kvarter med blommor, både perenner och sommarblommor, omgivet av formklippta häckar. Varje säsong har sitt tema och nu när vi var där i september så dominerade förstås dahlior, rudbeckior mfl.
JP7
Här finns även en ytterligare damm och det var den som fick stå modell för vår egen dammträdgård, när vi hade misslyckats med att skapa en spegeldamm á le Jardin Plume. Men vi gillar nog faktiskt vår egen ännu bättre …
JP9
Den största ytan i trädgården domineras av “gräsfyrkanter” och de ger en fantastisk vy i kombination med alla fruktträden. Trädgården är omgiven av betesmarker och hela landskapsbilden bidrar till känslan i trädgården.
JP10
Här finns också enorma mängder av olika prydnadsgräs.
JP11
Le Jardin Plume är verkligen en extra-ordinär trädgård och den är en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa. Besök den!

Jardin & Musée des impressionnismes, Giverny

I Giverny finns inte bara Monets fantastiska hus och trädgård. Hela byn är härligt grönskande av överdådig växtlighet och blomning och mängder av underbara hus. Och här finns också det amerikanska impressionistmuséet med dess fantastiska trädgård.
Muséet byggdes 1992 som American Art Museum och är i sig en fantastisk byggnad. Sedan 2009 är det Musée des impressionnismes och har olika utställningar under säsongen. När vi var där nu i september var det en fotoutställning med fantasiska bilder från Monets trädgård. Framför och kring muséet finns också en mycket sevärd trädgård, skapad av landskapsarkitekten Mark Rudkin.
Entrén är magnifik och mer än välkomnande!
Impr5
Trädgården är uppdelad i olika rum, åtskilda av häckar. Varje trädgårdsrum har ett tema eller en färg.
Som här det vita trädgårdsrummet.
Impr2
Liksom i många av de trädgårdarna vi besökte, så blommade den vita höstanemonen ‘Honorine Jobert’ överdådigt.
Impr 1
Här fanns också ett rosa trädgårdsrum
Impr4
och förstås ett blått …
Impr9
Det som ändå var det mest spektakulära och läckra var nog det “svarta” med sina kontraster och effekter.
Impr7
Och precis som alltid, så ser man hur läckert det blir när man tar i lite grand och har mycket av varje sort.
Impr8
Impr3

Trädgården är också enormt vackert belägen, med det fantastiska landskapet som fond.
Impr6

Giverny

Vi fortsatte vår resa till Giverny, som blivit ett av våra favoritställen i Normandie. Vi har varit här rätt många gånger nu och bott på flera olika ställen, men den här gången hade vi bokat in oss hos B&B Madame Baudy, precis mitt i Giverny.
Giverny2
Och det var ett perfekt boende; stort och rymligt, egen terrass och parkering och beläget på Rue Claude Monet.
Giverny1
Madame var dessutom mycket trevlig och varje morgon hängde hon en korg utanför vår dörr med baguette och croissanter och färsk fruktsallad. Ljuvligt.
De få solstunder vi hade, kunde vi njuta av vin och cider på vår alldeles egna terrass.
Giverny3
Det fantastiska med Giverny är, att trots att Monets trädgård är en av världens mest välbesökta och det är massor av turister hela säsongen, så är hela byn mycket gemytlig och alla är trevliga och servicen är genomgående extremt god. Och så finns ljuvliga gamla hus och trädgårdar och en växtlighet som fullständigt svämmar över och nästan tar andan ur en …
Här finns massor av boenden; B&B och hotell, restauranger och caféer och gallerier. Vi äter alltid på Restaurant Baudy och har hittills aldrig blivit besvikna. Atmosfären och miljön är fantastisk!

Och så då förstås MONETS HUS & TRÄDGÅRD!
Giverny6
Det här en del av huset från gatan med de enorma ateljéfönstren.
(Trädgården får ett eget kapitel).

Men här finns även det amerikanska impressionistmuséet, Musée des impressionnismes!
Årets utställning var foton från Monets trädgård – helt fantastiska! Och så har muséet otroliga planteringar.
Giverny4
Här ser man en del av entrén och liksom allt annat i Giverny är växtligheten helt överdådig. Planteringarna framför och kring muséet är extremt färgmatchade och verkligen inspirerande.
Giverny5
(Det blir också ett eget kapitel.)

Varje gång vi är i Giverny besöker vi också den underbara gamla kyrkan från ca 1200-talet. L’église Sainte-Radegonde.
Giverny7
Här finns Monets grav, som fullkomligt svämmar över av växtlighet, som sig bör!
Giverny8
Claude Monet levde precis halva sitt liv i Giverny, 1883-1926. Han kom till Giverny som 43-åring och levde här tills sin död, 86 år gammal.
Giverny9
Precis bredvid Monets grav, finns Gerald o Florence Van Der Kemps grav. De ansvarade för restaureringen av Monets trädgård och hus och möjliggjorde att den kunde öppnas för allmänheten 1980.
Giverny10

Fortsättning följer!

De Rozenhof i Lottum

Vårt första trädgårdsstopp på vår septemberresa var i Lottum i sydvästra Holland, rätt nära den tyska gränsen.
Lottum är verkligen en trädgårdsmetropol och framför allt en rosmetropol. Varje år odlas här mer än 20 miljoner trädgårdsrosor och Lottum anses vara “The Rose Village of the Netherlands”.
Mitt inne i Lottum (det är inte stort!) ligger De Rozenhof, som är ett rosarium på drygt 6.000 kvm och ett Rose Knowledge Center.
Lottum1
Parken är mycket välskött (allt sköts av frivilliga volontärer) och rosprakten var helt enorm, även nu i mitten av september. Man kan ju tänka sig hur ljuvligt det måste vara mitt i säsongen!
Lottum2
I parken är det också många skulpturer och vad jag förstår (min holländska är inte i topp) är det olika konstnärer som ställer ut. Under augusti-september har man varje år olika konstutställningar.
Lottum4
Och så finns det självfallet en mysig servering …
Lottum5
Vi föll för en mörkröd skönhet (som vi sedan köpte hos Kordes i Tyskland och som nu är planterad på vår innergård); Gräfin Diana. Stark doft och friskt bladverk. Rosen är uppkallad efter grevinnan Diana Bernadotte på Mainau.
Lottum3 Gräfin Diana

I och runt Lottum finns ett stort antal plantskolor och odlingar. Framför allt då stora rosplantskolor.
Lottum6
Många av plantskolorna hade också fina visningsträdgårdar. Här från Rosarium Lottum.
Lottum7
Men även många andras spännande plantskolor! Och det var svårt att låta bli att handla, men vi skulle ju fortsätta vår resa, så det fick vänta till hemvägen! Det här var Garden center de “Panneschop”.
Lottum8

Runt Lottum fanns mängder av stora fält med odlingar. Vi såg enorma åkrar med t ex bara Tagetes, helt fantastiskt!
Nästan alla hus och byggnader i Lottum är i mörkt rödbrunt tegel och trädgårdarna var extremt fina och välskötta.
Vi bodde över en natt i Lottum (B&B La Vie en Rose, som fått utmärkelse som Hollandes bästa designade B&B och det var superfint på alla sätt – men – man måste gilla s.k. öppna badrum!) och när vi åt middag så pratade vi lite med restaurangägaren som berättade om Lottum. Det bor ca 2.000 personer i Lottum och de flesta jobbar inom trädgårdsnäringen och har både utbildning och kunskap och ett stort trädgårdsintresse, vilket förklarar de fantastiska trädgårdarna vi såg överallt.
Claus Dalby har bl.a. skrivit om Tuin Verheggen, som dessvärre precis stängt för säsongen när vi var där. Det är en stor romantisk trädgård, 4.000 kvm, med perenner, rosor, dahlior och gräs. Vi åkte förbi och nog såg det ut att vara värt ett besök.

Här en annan rosskönhet, som vi såg på flera plantskolor; Pullman Orient Express.
Lottum9 Pullman Orient Express

Lottum är alltså verkligen värt ett besök och vi kommer mycket troligt att återvända. Här hålls rosfestivaler (vartannat år vad jag förstod), man kan göra rosutflykter av olika slag, bl.a. en 3 mil lång cykeltur mellan rosodlingarna och plantskolorna eller rosvandringar.

Tulpaner, tulpaner, tulpaner ….

Butiken är nu fylld med lökar; tulpaner, narcisser, allium, krokus, kejsarkronor, camassia mm!
Och nu börjar det bli dags att få ner lökarna i jorden för att kunna njuta av en magnifik vårblomning.
Jag sätter ju varje höst många hundratals (kanske tom tusentals!?) lökar och varje vår är det lika ljuvligt när blomningen kommer igång.

En av förra årets nyheter var Louvre Orange och den var extremt magnifik!
Tulpan Louvre Orange

En annan nyhet var Dream Touch, som nästan var osannolik med sin stora fyllda blomma.
Tulpan Dream Touch

En annan favorit var Flaming Spring Green.
Tulpan Flaming Spring Green

I Potagern hade jag satt massor av Hearts Delight, helt ljuvlig!
Tulpan Heart's Delight 1

Och så ska man ju inte glömma de “gamla” säkra korten, som oftast blir långlivade i trädgården. Den ståtliga vita Purissima och den svarta Queen of Night.
Tulpan Purissima
Tulpan Queen of Night

Sättvitlökarna är också på plats. Bästa franska utsäde som garanterar bästa möjliga skörd!
vitlök Thermidrome

PS. I mitten av september var vi på inspirations- och inköpsresa i Holland, Frankrike, Tyskland och Danmark. Jag ska inom kort lägga upp bilder från alla fantastiska trädgårdar vi besökte. DS.

Vitlöksskörd!

Årets första vitlök är nu skördad. Den tidigaste sorten är Sprint. Hyfsat stora lökar, kanske något ojämna och i år med en hel del topplökar. Det gör ju att skaften blir hårda och inte går att fläta, men vi har ju fler sorter att skörda längre fram, så det är o.k.
19.7 Vitlöksskörd Sprint
Vi har även skördat årets första tomater, så nu blev det äntligen en Bruschetta. Självklart på Italiano-bröd (surdeg & dinkel) från KIN-Bageri i Östra Vemmerlöv – om Du är på Österlen så åk dit! Lite olivolja, färsk vitlök, hackade solmogna tomater och lite basilika. Det är sommar!
19.7 Bruschetta
Och rosorna forsätter årets segertåg! Kosmos från Kordes i Tyskland är helt outstanding! Extremt vackra blommor, rikblommande, friskt, vackert bladverk och underbar doft.
19.7 Kosmos
Blommorna är så många och tunga att jag klipper av en del och lägger i springbrunnen på innergården.
19.7 Springbrunn
Och så har vi ju min älsklingsros – Henri Matisse från franska Delbard. Den ingår i serien “målarrosor” och är ljuvligt vacker och väldoftande. Den har inte riktigt hämtat sig från flytten förra våren, när den fick lämna plats åt springbrunnen på innergården, men den är på god väg.
19.7 Henri Matisse