Odla chili är hett!

Det hetaste (i dubbel bemärkelse) att odla just nu är chili!
Och odlingen ska starta nu i januari, för att Du ska hinna skörda frukterna under säsongen.

Och det är inte svårt att odla chili! Det behövs bara lite jord, vatten, värme och ljus! Och så fröer förstås – och det hittar Du i min webbshop. Från mildaste tänkbara sorter, som går att äta råa i sallad, till de verkligt heta.

Nyheter för i år är Erotica, Pimenta Biquinho och Yellow Starfish.

chili Erotica
Eroticas frukter har en speciell form, ca 5-8 cm långa och gula-brandgula. Varför den är döpt till Erotica kan man undra …? Den ska ha en aromatiskt syrlig morotssmak. Medelhet. Plantan blir 70-90 cm hög. Scovillegrad: 3 000 – 10.000.

chili Pimento Biquinho
Pimenta Biquinho har en mild habanerosmak. Frukterna ser ut som små tomteluvor. Planthöjden är ca 50 cm och Scovillegrad 500 -1 000.

chili Starfish Yellow
Starfish Yellow har platta, åsade frukter som är vackert orange-gula. Riklig fruktsättning. Mild fruktig habanerosmak, perfekt till salsor. Planthöjd ca 60 cm, Scovillegrad 3 000 – 8 000.

c-czechoslovakienblack
Czechoslovakian Black har varit den hittills populäraste sorten när jag sålt plantor. Vackra svarta frukter och mörkt bladverk. Den är dessutom lagom het att ätas färsk i sallader och såser. Rikbärande och mognar redan i augusti. Planthöjden är ca 80 cm och Scovillegrad 1 000 – 5 000.

Så i januari-februari, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur minimum 20 grader och såjord och jämn fuktighet. Jag brukar själv alltid ha 2/3 vanlig blomjord i botten av krukan och så toppa med 1/3 såjord överst. Då får fröet gro i såjord och när plantan börjar växa så går rötterna ner i den mer näringsrika blomjorden. Plantera sedan om i separata småkrukor. Plantorna behöver flera ytterligare omskolningar, slutkrukan bör vara ca 8-10 liter. Vattna regelbundet och glöm inte att ge gödning. Chili älskar sol och värme och tål inte frost.
Lycka till!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.