Le Bois des Moutiers

Moutiers1
Den här trädgården anses, med rätta, vara en av världens vackraste trädgårdar och den är verkligen helt makalös! Dessutom med en fantastisk historia!
Moutiers2
1897 köpte Guillaume Mallet, en amatörbotanist och uttalad estet, marken på sluttningen till havet i Varengeville-sur-Mer, nära Dieppe i norra Normandie. Han var influerad av Arts and Crafts rörelsen i England och anlitade en ung engelsk arkitekt, Sir Edwin Lutyens, för att rita huset. För att skapa trädgården runt huset anlitade han engelska Gertrude Jekyll. Guillaume var själv mycket involverad i utformningen av trädgården och han skapade på egen hand parken ner mot havet. Samarbetet mellan Lutyens och Jekylls visade sig genialiskt, vilket vi kan njuta av än idag.
Guillaume utvecklade sedan själv trädgården under de kommande 40 åren. Under andra världskriget ockuperades huset 1940 av nazisterna och man minerade t.o.m. trädgården!
Guillaume och hans fru dog 1946.
Sonen André och hans fru Mary tog sedan över. Huset restaurerades och var klart 1955. Hela familjen, inklusive barnen, hjälptes åt med att återskapa trädgården, med knappa medel.
Ett antikt guldmynt, som hittades i en byrålåda, möjliggjorde inköp av en traktor, vilket självfallet var till stor hjälp i trädgårdsrestaureringen.
André dog 1964 och hans son Robert tog över. Robert är gift med Corinne, som driver Collection Shamrock, världens mest omfattande hortensiasamling.
Moutiers3
Entrén, med en fantastisk siktlinje, leder in till den formella, muromgärdade trädgården närmast huset.
Moutiers4
Trots att det var sent på säsongen vid vårt besök, så var trädgården i full blom.
Moutiers5
Här finns enorma mängder av formklippt i både geometriska och lite friare former.
Moutiers6
Självfallet finns här en Lutyens-bänk (det är dessvärre den enda likheten med vår egen trädgård!).
Moutiers7
Den övre formella delen av trädgården har flera olika siktlinjer. Och här växer fuchsiorna sig flera meter höga mot murarna.
Moutiers8
Här finns också en helt ljuvlig pergola.
Moutiers9
Och som sagt massor av formklippt …
Moutiers10
och siktlinjer …
Moutiers11
På husets “baksida”, mot havet, finns en underbar terrass.
Moutiers12
Här sluttar trädgården ner mot havet och parken med ljuvliga stora gräsmattor. Nog känner man att det är engelsk landskapspark över det hela.
Moutiers13
I parken, som är på ca 12 hektar, planterade Guillaume Mallet mängder av olika sorters träd och buskar. Här finns 10 m höga rhododendrons, hortensior och azaleor och mängder av spännande sorter.
Och många spektakulära träd, som de här stammarna.
Moutiers14
För att inte tala om hur de här grenarna har växt.
Moutiers16
Längst ner i parken finns en glänta med utsikt över havet.
Moutiers15
En trädgård och en park kan bara inte vara vackrare än den här! Stämningen är svår att beskriva, den måste upplevas. Det är verkligen något i särklass.
Så besök den om Du har möjlighet.
Du kan ju i alla fall besöka hemsidan www.boisdesmoutiers.com

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.