Le Jardin Plume

JP1
En “måste besöka-trädgård” i Normandie är Le Jardin Plume. Ursprungligen är det en normandisk fruktträdgård och många gamla äppelträd finns kvar, nu i kombination med moderna planteringar.
JP2
Paret Sylvie och Patrick Quibel har arbetat med trädgården sedan 1997. Här är mycket formklippt i kombination med olika gräs, perenner och sommarblommor.
JP3
Centralt i trädgården ligger den stora spegeldammen.
JP5
Det var en bild på den här dammen, som för rätt många år sedan väckte vårt intresse för den här trädgården. Det är en så speciell känsla av stillhet och lugn som en sådan här damm ger. Den var förlaga till vårt eget dammprojekt, som dock inte riktigt blev som vi hade tänkt oss.
JP6
Den här trädgården är ju riktigt stor (ca 16.000 kvm) och vidsträckt, med stora gräsytor som förbinder de olika områdena.
JP4
Framför boningshuset är det enorma kvarter med blommor, både perenner och sommarblommor, omgivet av formklippta häckar. Varje säsong har sitt tema och nu när vi var där i september så dominerade förstås dahlior, rudbeckior mfl.
JP7
Här finns även en ytterligare damm och det var den som fick stå modell för vår egen dammträdgård, när vi hade misslyckats med att skapa en spegeldamm á le Jardin Plume. Men vi gillar nog faktiskt vår egen ännu bättre …
JP9
Den största ytan i trädgården domineras av “gräsfyrkanter” och de ger en fantastisk vy i kombination med alla fruktträden. Trädgården är omgiven av betesmarker och hela landskapsbilden bidrar till känslan i trädgården.
JP10
Här finns också enorma mängder av olika prydnadsgräs.
JP11
Le Jardin Plume är verkligen en extra-ordinär trädgård och den är en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa. Besök den!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.