De Rozenhof i Lottum

Vårt första trädgårdsstopp på vår septemberresa var i Lottum i sydvästra Holland, rätt nära den tyska gränsen.
Lottum är verkligen en trädgårdsmetropol och framför allt en rosmetropol. Varje år odlas här mer än 20 miljoner trädgårdsrosor och Lottum anses vara “The Rose Village of the Netherlands”.
Mitt inne i Lottum (det är inte stort!) ligger De Rozenhof, som är ett rosarium på drygt 6.000 kvm och ett Rose Knowledge Center.
Lottum1
Parken är mycket välskött (allt sköts av frivilliga volontärer) och rosprakten var helt enorm, även nu i mitten av september. Man kan ju tänka sig hur ljuvligt det måste vara mitt i säsongen!
Lottum2
I parken är det också många skulpturer och vad jag förstår (min holländska är inte i topp) är det olika konstnärer som ställer ut. Under augusti-september har man varje år olika konstutställningar.
Lottum4
Och så finns det självfallet en mysig servering …
Lottum5
Vi föll för en mörkröd skönhet (som vi sedan köpte hos Kordes i Tyskland och som nu är planterad på vår innergård); Gräfin Diana. Stark doft och friskt bladverk. Rosen är uppkallad efter grevinnan Diana Bernadotte på Mainau.
Lottum3 Gräfin Diana

I och runt Lottum finns ett stort antal plantskolor och odlingar. Framför allt då stora rosplantskolor.
Lottum6
Många av plantskolorna hade också fina visningsträdgårdar. Här från Rosarium Lottum.
Lottum7
Men även många andras spännande plantskolor! Och det var svårt att låta bli att handla, men vi skulle ju fortsätta vår resa, så det fick vänta till hemvägen! Det här var Garden center de “Panneschop”.
Lottum8

Runt Lottum fanns mängder av stora fält med odlingar. Vi såg enorma åkrar med t ex bara Tagetes, helt fantastiskt!
Nästan alla hus och byggnader i Lottum är i mörkt rödbrunt tegel och trädgårdarna var extremt fina och välskötta.
Vi bodde över en natt i Lottum (B&B La Vie en Rose, som fått utmärkelse som Hollandes bästa designade B&B och det var superfint på alla sätt – men – man måste gilla s.k. öppna badrum!) och när vi åt middag så pratade vi lite med restaurangägaren som berättade om Lottum. Det bor ca 2.000 personer i Lottum och de flesta jobbar inom trädgårdsnäringen och har både utbildning och kunskap och ett stort trädgårdsintresse, vilket förklarar de fantastiska trädgårdarna vi såg överallt.
Claus Dalby har bl.a. skrivit om Tuin Verheggen, som dessvärre precis stängt för säsongen när vi var där. Det är en stor romantisk trädgård, 4.000 kvm, med perenner, rosor, dahlior och gräs. Vi åkte förbi och nog såg det ut att vara värt ett besök.

Här en annan rosskönhet, som vi såg på flera plantskolor; Pullman Orient Express.
Lottum9 Pullman Orient Express

Lottum är alltså verkligen värt ett besök och vi kommer mycket troligt att återvända. Här hålls rosfestivaler (vartannat år vad jag förstod), man kan göra rosutflykter av olika slag, bl.a. en 3 mil lång cykeltur mellan rosodlingarna och plantskolorna eller rosvandringar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.