Vinbeskärning i mars – JA!

Trots rätt blåsigt och lite regn under förmiddagen har vi idag beskurit våra vinplantor.

Vinbeskärning mars 2014

Och jag vill en gång för alla ta död på myten att vin inte kan beskäras efter december månad!

Jag citerar Sveneric Svenssons bok Vinträdgård:

“Vinterbeskärning

I svenska vingårdar är vinterbeskärning trots namnet ett vårarbete. Det utförs vanligen från andra halvan av mars och ett stycke in i april. Då ser man eventuella frostskadade partier och kan skära bort dem och risken för stark kyla är över vid denna tid. I växthus beskär man några veckor tidigare. När saven stiger kommer det att blöda i snittet. Tidigare ansåg man detta som skadligt för plantan men det är det inte. I uterum där man inte vill att saven skall droppa på golvet skär man i början på december så att snittet hinner läka.”

Senast i morse på TV4 sa man att vin absolut inte fick beskäras nu för då skulle plantan dö!

Vi har läst flera vinodlingsböcker, gått på vinodlarkurs etc och enligt alla källor ska vinet beskäras nu i mars. Förra året beskar vi inte vinet förrän i mitten av april, pga den envisa vintern och snömängderna, och vinplantorna savade i veckor, men vi hade jättefina plantor och fick en stor vinskörd (se tidigare blogginlägg).

vingården

Så här såg vingården ut i september 2013.

vinskörd2

Och skörden blev rätt o.k. …..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.