Klockranka mm

Jag har nästan varje år sått fröer till Klockranka, Cobaea scandens, men aldrig lyckats. Men i år!!!
Klockranka 1
Den växer på pergolan utanför butiken och slänger ut sina revor åt alla håll.
Blommorna är magnifika, skiftar från ljust violett till riktigt mörkt.
Klockranka 3

Klockranka 2
Jag sådde 16 fröer den 5 februari och skolade sedan om 12 småplantor den 11 mars, som fick växa vidare i växthuset. Jag planterade ut fem stora fina plantor i slutet av maj och nu är de som sagt helt sanslöst stora och vackra.
Klockranka fröpåse

Något som också varit en fullträff i sommar är basilikan. Jag sådde bara två sorter; Sweet Basil och Crimson King, i växthuset den 19 april. De har fått växa vidare där i krukor hela sommaren. Friska, utan ohyra och i ständig tillväxt. (Jag har också några plantor i Potagern i drivbänken och de är lika fina där. De direktsådde jag på plats.)
basilika aug14
Jag skördar kontinuerligt och vi äter mycket pesto för närvarande. Ljuvligt till pasta och fantastiskt gott på tomat med mozarella. Men höjdaren är nog våra pesto-råbiffar! När vi var i Paris senast, åt vi flera kvällar på en liten bar/kvarterskrog nära hotellet som serverade helt makalöst goda pesto-råbiffar. Alltså bara ren råbiff blandat med mycket pesto. Ljuvligt med t ex potatisklyftor och tomat/rödlöks-sallad. I Paris var de helt “råa”, men här hemma halstrar jag de oftast lite grand.
Basilika fröpåse 2

Basilika fröpåse 1

Och första näckrosen har blommat…..
Näckros 1

Näckros 2

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.