Nytt trädgårdsår!

Äntligen har jag tagit mig tid till årets första frösådder!
Frösådd 16.1.15
Jag brukar ju så de första fröerna, chili och paprika, på nyårsdagen, men i år har det inte blivit av. Nu är de i alla fall i jorden!

Idag blev det fyra sorters chili, fyra sorters paprika, två sorters kronärtskocka och så den lila klockrankan. Jag sår i bredsåddsaskar med bra planteringsjord i botten, sedan någon cm såjord, därefter lägger jag ut fröna och så täcker jag med såjord uppblandad med vermiculite. Nu står de på värmemattan (20-25 grader) i stora växthuset under LED-lampan. Jag sätter ca 10-15 frön per bredsåddsask.

I år ska jag försöka disciplinera mig och bara så det som jag verkligen vet att vi använder eller som jag vet att kunderna efterfrågar. Det är alldeles för lätt att drabbas av “så-djävulen” och så står man sedan där med massor av småplantor som ska kultiveras om och som man inte riktigt vet vad man ska göra med.

Och jag hoppas ju förstås att klockrankan ska bli lika magnifik i år, den var verkligen förra årets höjdare. Den klädde ju in hela spaljén utanför butiken.
Klockranka 3 nov 14

Orangeriet är bara så ljuvligt! Och det verkar även växterna tycka! Kamelian har nu börjat slå ut och är helt magnifik.
Kamelia I
Det blir både helrosa och vit-rosa blommor på den och det är massor av knoppar.
Kamelia II
Jag var lite orolig för hur den skulle klara sig, den stod ute länge, länge och kom sedan äntligen in i Orangeriet, där vi flyttade på den flera gånger innan den hamnade på rätt plats. En del blad var ljusa och fula, men jag sprayade med järn några gånger och nu är den i toppform!

Även rosmarinen blommor härligt! Fullt med små ljusblå blommor.
Rosmarin

Och om två månader är det vår!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.