Snart Påsk!

Solen skiner (nästan i alla fall), vårlökarna blommar för fullt i rabatterna, växthuset är knökfullt av alla småplantor, snart är det påsk och trädgårds- och butikssäsongen drar igång och igår blev jag farmor (för första gången!) till en liten Ebba!!! Kan livet vara bättre?

Det här är narcisser av okänd sort i rabatten på innergården. Riktigt läcker!

påskliljor

Som marktäckare i rabatten i Vita trädgården har jag vit förgätmigej. Jag frösådde en omgång för några år sedan och den stannar snällt kvar och frösår sig själv och det blir bara mer och mer för varje år. Ännu läckrare blir det sedan när tulpanerna kommer igång!

vit förgätmigej

CHILI & PAPRIKA

Chili- och paprikaplantorna har nu fått flytta ner till växthuset (från gästrummet) och de flesta plantorna blommar och de första frukterna är på gång. På bilderna här nedan är det blomma och frukt på Chili ‘Hot Banana’.

chiliblom

första chilifrukten

Chilin ‘Checkoslowakian Black’ har en läckert lilamelerad blomma.

chiliblom lila

POTATIS

Vi är ju inga stora potatisätare, men till försommaren vill vi ha läckra delikatesspotatisar som primörer. I år odlar vi sorterna Anya, Cerise, Amadine och Lintzer Delikatess. Alla helt ljuvliga i både smak och konsistens. Det behövs inte så mycket mer än lite smör och flingsalt för en riktig smaknjutning. Jag förgror potatisarna i lite jord i odlingslådor på golvet i växthuset. När det sedan är dags att sätta ut dem har jag färdiga plantor och de kommer igång betydligt snabbare. Blir det bakslag i vädret så skyddar jag dem med lite fiberduk.

potatis på g

På bilden ovan ser man de små skotten som just börjat komma upp på potatisarna.

Vi kupar inte heller vår potatis utan fyller på med rejäla mängder gräsklipp kring plantorna; jorden får näring och håller fukten, inget ogräs får fäste och kupning behövs som sagt inte heller. Vi brukar ta upp våra första potatisar i början/mitten på juni.

FRÖSÅDDER

Jag sår just nu i omgångar i växthuset. Nu är det dags för alla sommarblommor; tagetes, rosenskära/Cosmos, blomstertobak, lejongap, prydnadsgräs m.fl. och även en del grönsaker som ska förodlas; lök, purjo, svartkål, rotselleri m.fl. Jag bredsår i lådor som får stå på värmemattan i växthuset och så snart de grott får de flytta över till en hylla. Efter ytterligare några veckor är det dags att skola om dem i krukor en och en och därefter så småningom avhärda dem till utelivet.

sålådorna

RABARBER

Sist, men inte minst, njut av vårens första rabarber!

rabarber

Jag brukar sätta en stor kruka eller glaskupa över rabarberplantan för att den ska växa snabbare, men i år har jag inte hunnit och den är redan uppe så att det är dags att börja skörda. Och det godaste sättet att avnjuta den första rabarbern är SMULPAJ. Jag gör en enkel smulpajsdeg med havregryn som jag strör över rabarberbitarna. Njut med vaniljglass eller vaniljsås!

(Ca ½ kg rabarber i små bitar, blanda med ca 1 dl socker och 1 msk potatismjöl. Lägg i en smord form med hel botten. Blanda 125 gr smör med 1 dl socker, 1 msk vaniljsocker, 1 dl vetemjöl, 1½ dl havregryn och en nypa salt till en smulig deg. Strö över rabarbern och grädda i 200 grader ca 20 min. Njut!)

GLAD PÅSK!

 

One response to “Snart Påsk!

  1. Du har alltid massvis med projekt! Imponerande!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.