Odla vitlök!

Nu är årets sättlök hemma i butiken!

vitlök sprint

Sprint – den tidigaste sorten. Medelstor, snitt ca 95 gram. Ej lämplig för flätning.

vitlök thermidrome2

Thermidrome – kraftig och vacker sort. Flätbar blast. Snitt ca 100 gram.

vitlök sabadrome

Sabadrome – lik Thermidrome, men något större. Flätbar blast. Snitt ca 110 gram.

vitlök therador

Therador – stor, svagt lila lök. Flätbar blast. Snitt ca 115 gram.

Alla sorterna är odlade i Frankrike. Statskontrollerade och virustestade och uppfyller de stränga franska reglerna för ett fullgott utsäde.

Plantera vitlöken september – november beroende på var i landet Du bor. Norra Sverige: september, mellansverige: oktober och södra Sverige: november.

Dela löken i klyftor och plantera dessa med rotändan ner.  Rekommenderat radavstånd är 35-40 cm (jag tar själv bara ca 20 cm mellan raderna) och 10-15 cm mellan lökarna. Gödsla tidigt på säsongen, redan när snön börjar smälta och sedan ett par gånger till före midsommar.

Du kan skörda färsk vitlök i början på sommaren som en enda lök och grön blast. De färdiga vitlökarna skördas sedan i slutet av juli. När blasten gulnar och lägger sig ner brukar vara lämplig tid. (Låt inte löken stå kvar för länge, då spricker det skyddande yttre skalet och löken klyftar sig och det finns risk för mögel etc.)

Vissa sorter kan utveckla s.k. halslökar, som är en liten vitlök strax ovanför vitlöken, rätt långt ner på stjälken. Detta tror man beror på stress, som kan uppstå vid stora temperaturväxlingar på våren. Detta gör att blasten blir hård och inte går att fläta. Vissa hävdar att detta påverkar huvudlöken, andra att det inte har någon inverkan. Jag planterar halslökarna och får nästa säsong s.k. solovitlökar. En enda rund liten lök, mildare i smaken och lätt att riva eller hacka.

Låt löken torka luftigt i ca 2 veckor. Fläta dem eller klipp av blasten några cm över löken på dem som har hård blast. Lagra vitlöken torrt och i rumstemperatur.

Så – sätt igång! Att odla vitlök är både enkelt, roligt och givande!

 

 

Comments are closed.