Tulpaninspiration

Tulpaner kan man verkligen inte få för mycket av. Jag älskar tulpaner och vill ha massor! Varje höst kompletterar jag med flera hundra nya, men framför allt försöker jag hitta sorter som kommer tillbaka år efter år.  De som hittills har fungerat bäst hos mig är den vita Purissima, svart-violetta Queen of Night och  Jackpot, ”svart” med vita kanter. Den röd-gula Banja-Luka, liksom Darwin-hybriderna kommer också snällt tillbaka.  Och så förstås alla vildarterna och de botaniska tulpanerna.

Det danska haveselskabet publicerade 2010 en lista med 10 ”driftsäkra” sorter: vita Purissima, vit/gröna Spring Green, cremefärgade Jewel of Spring, gula Big Smile, orange  Orange Emperor, röd med gul kant Kees Nelis, röda Apeldoorn, aprikosa Apricot Beauty, rosa Pink Impression och så den svart-violetta Queen of Night.

Jag låter mina tulpanlökar vara kvar i jorden efter blomningen. Jag försöker vara noggrann med att ta bort de överblommade blommorna och försöker sedan stå ut med att låta bladverket vissna ner innan jag tar bort det. Lite lökgödsel vid planteringen  och efter blomningen är självfallet också bra.

Vårt största problem är att vi har sork som är lika förtjusta i tulpaner som vi är! Jag försöker plantera Allium och Kejsarkronor bland en del av tulpanerna, eftersom det ska vara avskräckande för sork.

Och det är nu man ska planera för hur det ska se ut nästa vår!

      

                

         

        

 

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.