Sallatsodling

När vi besökte Liselotte och Mike Pierce tidigare i somras, visade Liselotte hur hon förgror sallatsfrön.

På en bricka lägger hon en fuktig/blöt kökshandduk och sprider ut sallatsfröer. Sedan gäller det bara att hålla odlingen fuktig tills de grott.

När fröna grott så att groddarna är ca 2-3 cm pillar man försiktigt loss dem och planterar dem en och en i sålådor/plantbrätten.  (Jag missade tyvärr att fota dem i det här stadiet!) Där får de växa till sig lite, utomhus eller i kallväxthus, och när de är hyfsat stora så planterar man ut dem i kökslandet.

Det här är ett perfekt sätt om man har gamla fröer, som man inte är säker på grobarheten på. Dessutom slipper man all gallring och får salltsplantorna direkt på rätt avstånd.

Jag har aldrig tidigare haft så fina huvudsallatsplantor! Den röda plocksallaten (italienska ’Red Salad Bowl’)nederst på bilden direktsådde jag däremot i början av sommaren och den har gett skörd hela säsongen. Jag klipper av det jag skördar och sedan växer det fram nya blad på bara någon vecka! Dessutom är den snygg och välsmakande!

Sallatshuvuden ovan är italienska ’Little Gem’, en mycket läcker romansallat/bindsallat. Little Gem är en en s.k. minicos, som får små sallatshuvuden och som har goda, köttiga stjälkar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.