Årets första frösådd!

Äntligen har det blivit dags för att så de första fröerna. Chili och paprika behöver lång tid på sig och bör sås i januari-februari. Eftersom jag har den härliga förmånen att ha ett uppvärmt växthus kan jag starta riktigt tidigt.

Först ska alla sålådor och brätten diskas i hett vatten och såpa.

Sedan är det dags att plocka fram de sorter som ska sås. I år blev det fem olika chilisorter och sex olika paprikor. (Jag får snart hem Skånefrös sortiment till butiken och då ska förstås de också provsås!)

Jag brukar så två fröer i varje såkruka. I allmänhet brukar faktiskt båda fröerna gro och då får jag antingen dela på dem eller ta bort det som är mest svagväxande. Jag använder alltid  riktig såjord av bra kvalitet!

Fröerna ska tryckas ner (enkelt med prickelpinnen) eller täckas med jord. Man brukar säga att de ska täckas med jord motsvarande tre gånger sin storlek. Sedan vattnar jag lite lagom, det ska vara fuktigt men inte blött.

Glöm inte att märka sådderna ordentligt! Jag använder själv små plastetiketter som jag skriver på med permanent tusch, vilket fungerar perfekt. (Dock är de här etiketterna inte bra ute i trädgården – fåglarna älskar att dra upp dem och sedan är förvirringen total! I trädgården använder jag trästickor.)

Sedan ställer jag såbrättena på en värmematta (ca 23-25 grader) på en köksbänk i köket under belysning ca 12-14 timmar/dygn. Där får de stå tills de grott. Därefter flyttar jag sådderna till ett svalare ställe och med riktig växtbelysning.

Fortsättning följer….

Nog  är det härligt att vara igång igen och att ett nytt trädgårdsår startat!

3 responses to “Årets första frösådd!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.