Odla CHILI!

Att odla chili är bland det roligaste och mest tacksamma man kan göra! Och för att få en tidig skörd är det bra att starta sådderna så tidigt som möjligt – gärna NU! Alla som har en skyddad, solig växtplats på balkong, terrass eller trädgård eller ett växthus kan lyckas!  Och det finns hur många sorter som helst, vackra och roliga frukter i alla tänkbara färger och former och med smaker från milt och fruktigt till riktigt starka och heta. Chili är aptitstimulerande och mycket C-vitaminrik.

Jag har inlett samarbete med Örtagården och säljer ett urval av de bästa och mest odlingsvärda sorterna i min butik och i webbshopen.

Lite odlingsråd:

Chilipeppar är en värmekrävande växt. Den kan bara odlas på friland i de sydligaste delarna av landet och då i skyddade lägen. Bäst resultat får Du i växthus eller kruka på terrassen i skyddat läge.

Så i januari – april, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur min. 20 grader i såjord och jämn fuktighet. Efter grodd planteras småplantorna i separata småkrukor innan omplantering. När plantorna är ca 5 cm planteras de om i småkrukor med diameter ca 10 cm.Plantorna behöver ytterligare omkrukning, slutkrukan bör vara ca 10 liter. Vattna regelbundet och gödsla med lämplig grönsaksnäring. Chili älskar värme och tål inte frost. 

De flesta sorterna ger riklig skörd. Styrkan är sortberoende. Frukterna kan användas färska, torkade, djupfrysta eller mixade till chilipulver.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.