Nytt trädgårdsår 2017!

Ett nytt år och en ny trädgårdssäsong har nu tagit sin början! Idag skiner solen och det är rimfrost på gräset och längtan till våren börjar ge sig tillkänna.

4.5 Pärlhyacinter

2016 har varit ett tungt år, som började med Jannes plötsliga och helt oväntade död i januari. Trädgården har i stort sett fått klara sig själv under året, jag har varken haft ork eller lust till några storverk, eller ens något mindre. Men hur ofattbart det än är så går livet vidare och nu börjar jag nästan längta efter att få sätta spaden i jorden igen. Jag hoppas (och tror faktiskt) att trädgårdslusten är på väg tillbaka och att trädgårdslivet ska ge mig glädje och njutning igen. Och nu har ju faktiskt trädgården vuxit upp så pass att det börjar likna något.

Tulpaner 10

För att klara av hela trädgården själv, så kommer jag anlita  hjälp framöver. Jannes insats i trädgården, och dess skapande, var ju enorm, och det är en omöjlighet för mig ensam att hålla den standarden. Men jag tror att jag med proffsigt bistånd ska kunna förvalta och vårda vår gemensamma skapelse.

För närvarande planerar jag inte att ta emot några trädgårdsbesök eller ha några visningar, men man vet aldrig …

Innergården 5

Jag önskar alla trädgårdsvänner ett riktig Gott Nytt År 2017!

Graffiti goes Allmoge!

Graffiti1

Graffiti goes Allmoge,  till Jannes ära och min glädje!

Janne och jag gillade förra sommarens graffiti-projekt Street Art Österlen. När vi i höstas hörde talas om att man till sommaren 2016 skulle ha ett projekt med inriktning på allmoge, så tyckte vi att det skulle passa på vårt nya orangeri. Och sagt och gjort – Janne var ju en mycket handlingskraftig man och han tog direkt kontakt med Mia Gröndal som förmedlade kontakten med Mikael Rickman. Vi träffade sedan Micke i höstas och diskuterade motiv etc.

Efter Jannes död i januari tog jag kontakt med Micke och avbokade det hela! Men efter några dagar så ändrade jag mig! Janne ville ju ha den här målningen och jag med!

Och i lördags kom två av våra bästa graffiti-konstnärer, Mikael Rickman och Robbin Carlsson, hit och smyckade vår orangeri-vägg!

Graffiti3

Hela paletten är uppställd!

Graffiti2

Konstnärerna diskuterar motiv med Arthur som smakråd.

Graffiti4

Motivet börjar växa fram.

Graffiti7

Och lika läckert från alla håll!

Graffiti6

Graffiti5

Och hur konstigt det än är, så kommer vårblommorna upp även denna dystra vår. Livet går ju vidare på något konstigt sätt …

Graffiti8krokus

Och den här söta krokusen hade dessutom den goda smaken att helt färgmatcha väggmålningen!

PS. Mitt beslut sedan tidigare kvarstår – Butik, webbshop och besöksträdgård stängs. Trädgården får nu bli bara för min egen njutning. DS.

 

 

Stängt tillsvidare

På en sekund kan tiden stanna och livet vara förändrat för alltid!

Min älskade livskamrat har hastigt och oväntat gått bort. Janne hade precis inlett behandling för sin cancer och vi var förvissade om en lycklig utgång, när hans liv plötsligt tog slut.

Jannes del i vårt trädgårdsprojekt var ovärderlig och glädjen och inspirationen kom genom vårt gemensamma intresse och arbete.
Vi skapade tillsammans vårt paradis på jorden!

Min och familjens sorg är outsäglig och framtiden känns svår och oviss.

Jag kommer tillsvidare att hålla Butiken & Trädgården stängd.
Webbshopen och bloggen får också vila tills jag har fått fast mark under fötterna igen och vet vad jag vill och vad jag orkar med.

Han var mitt norr, mitt söder, mitt väst och öst,
min arbetsvecka och min söndagströst,
min dag, min afton, mitt tal, min sång;
jag visste inte att kärleken skulle ta slut en gång.

Stjärnorna behövs inte; blås ut varenda en.
Montera ner molnen och ta isär solen sen,
sopa ren skogen och töm haven på deras innehåll;
Ty från och med nu spelar ingenting mer någon roll.

Utdrag ur Begravningsblus av W.H. Auden i översättning av Bengt Jangfeldt

Bister vinter!

17.1 vinter
Minus 12 grader, flera dm snö och bara plus 2,5 grader i växthuset. Kris!
Visst är det vackert och det är inte ofta på Österlen som vi har sådana här vinterdagar, kallt, soligt och vindstilla! Men … Jag bosatte mig inte på Österlen för snöns skull!
För exakt ett år sedan, den 17 januari 2015, planterade jag drygt 300 tulpanlökar i trädgården. Årets dåliga samvete får nog hamna i krukor. Rätt ofattbart att det kan vara så olika.
17.1 vinter2
Idag har jag i alla fall fått igång årets första frösådder! Chili, paprika, kronärtskockor, klockrankor, pelargoner och petunia. De står nu på värmematta under lysrör i köket. Så snart de kommit upp ordentligt får de flytta ut i orangeriet.
17.1 frösådder
Orangeriet är ändå en ljuspunkt i tillvaron, där det lyser upp vår innergård.
17.1 Orangeri

Dessutom har jag idag också UPPDATERAT HEMSIDAN med nya bilder från 2015. Gå in på de olika rubrikerna i menyn till vänster och se hur trädgården såg ut i våras/somras.
Du vet väl att Du kan ”prenumerera” på nya inlägg. Fyll bara i Dina uppgifter längst ner på Kontakt-sidan, så får Du mail varje gång jag skrivit något nytt.

Odla chili är hett!

Det hetaste (i dubbel bemärkelse) att odla just nu är chili!
Och odlingen ska starta nu i januari, för att Du ska hinna skörda frukterna under säsongen.

Och det är inte svårt att odla chili! Det behövs bara lite jord, vatten, värme och ljus! Och så fröer förstås – och det hittar Du i min webbshop. Från mildaste tänkbara sorter, som går att äta råa i sallad, till de verkligt heta.

Nyheter för i år är Erotica, Pimenta Biquinho och Yellow Starfish.

chili Erotica
Eroticas frukter har en speciell form, ca 5-8 cm långa och gula-brandgula. Varför den är döpt till Erotica kan man undra …? Den ska ha en aromatiskt syrlig morotssmak. Medelhet. Plantan blir 70-90 cm hög. Scovillegrad: 3 000 – 10.000.

chili Pimento Biquinho
Pimenta Biquinho har en mild habanerosmak. Frukterna ser ut som små tomteluvor. Planthöjden är ca 50 cm och Scovillegrad 500 -1 000.

chili Starfish Yellow
Starfish Yellow har platta, åsade frukter som är vackert orange-gula. Riklig fruktsättning. Mild fruktig habanerosmak, perfekt till salsor. Planthöjd ca 60 cm, Scovillegrad 3 000 – 8 000.

c-czechoslovakienblack
Czechoslovakian Black har varit den hittills populäraste sorten när jag sålt plantor. Vackra svarta frukter och mörkt bladverk. Den är dessutom lagom het att ätas färsk i sallader och såser. Rikbärande och mognar redan i augusti. Planthöjden är ca 80 cm och Scovillegrad 1 000 – 5 000.

Så i januari-februari, ju tidigare desto bättre. Sådjup 2-4 mm. Groningstemperatur minimum 20 grader och såjord och jämn fuktighet. Jag brukar själv alltid ha 2/3 vanlig blomjord i botten av krukan och så toppa med 1/3 såjord överst. Då får fröet gro i såjord och när plantan börjar växa så går rötterna ner i den mer näringsrika blomjorden. Plantera sedan om i separata småkrukor. Plantorna behöver flera ytterligare omskolningar, slutkrukan bör vara ca 8-10 liter. Vattna regelbundet och glöm inte att ge gödning. Chili älskar sol och värme och tål inte frost.
Lycka till!

Le Bois des Moutiers

Moutiers1
Den här trädgården anses, med rätta, vara en av världens vackraste trädgårdar och den är verkligen helt makalös! Dessutom med en fantastisk historia!
Moutiers2
1897 köpte Guillaume Mallet, en amatörbotanist och uttalad estet, marken på sluttningen till havet i Varengeville-sur-Mer, nära Dieppe i norra Normandie. Han var influerad av Arts and Crafts rörelsen i England och anlitade en ung engelsk arkitekt, Sir Edwin Lutyens, för att rita huset. För att skapa trädgården runt huset anlitade han engelska Gertrude Jekyll. Guillaume var själv mycket involverad i utformningen av trädgården och han skapade på egen hand parken ner mot havet. Samarbetet mellan Lutyens och Jekylls visade sig genialiskt, vilket vi kan njuta av än idag.
Guillaume utvecklade sedan själv trädgården under de kommande 40 åren. Under andra världskriget ockuperades huset 1940 av nazisterna och man minerade t.o.m. trädgården!
Guillaume och hans fru dog 1946.
Sonen André och hans fru Mary tog sedan över. Huset restaurerades och var klart 1955. Hela familjen, inklusive barnen, hjälptes åt med att återskapa trädgården, med knappa medel.
Ett antikt guldmynt, som hittades i en byrålåda, möjliggjorde inköp av en traktor, vilket självfallet var till stor hjälp i trädgårdsrestaureringen.
André dog 1964 och hans son Robert tog över. Robert är gift med Corinne, som driver Collection Shamrock, världens mest omfattande hortensiasamling.
Moutiers3
Entrén, med en fantastisk siktlinje, leder in till den formella, muromgärdade trädgården närmast huset.
Moutiers4
Trots att det var sent på säsongen vid vårt besök, så var trädgården i full blom.
Moutiers5
Här finns enorma mängder av formklippt i både geometriska och lite friare former.
Moutiers6
Självfallet finns här en Lutyens-bänk (det är dessvärre den enda likheten med vår egen trädgård!).
Moutiers7
Den övre formella delen av trädgården har flera olika siktlinjer. Och här växer fuchsiorna sig flera meter höga mot murarna.
Moutiers8
Här finns också en helt ljuvlig pergola.
Moutiers9
Och som sagt massor av formklippt …
Moutiers10
och siktlinjer …
Moutiers11
På husets ”baksida”, mot havet, finns en underbar terrass.
Moutiers12
Här sluttar trädgården ner mot havet och parken med ljuvliga stora gräsmattor. Nog känner man att det är engelsk landskapspark över det hela.
Moutiers13
I parken, som är på ca 12 hektar, planterade Guillaume Mallet mängder av olika sorters träd och buskar. Här finns 10 m höga rhododendrons, hortensior och azaleor och mängder av spännande sorter.
Och många spektakulära träd, som de här stammarna.
Moutiers14
För att inte tala om hur de här grenarna har växt.
Moutiers16
Längst ner i parken finns en glänta med utsikt över havet.
Moutiers15
En trädgård och en park kan bara inte vara vackrare än den här! Stämningen är svår att beskriva, den måste upplevas. Det är verkligen något i särklass.
Så besök den om Du har möjlighet.
Du kan ju i alla fall besöka hemsidan www.boisdesmoutiers.com

Chateau de Miromesnil

Chateau de Miromsesnil uppfördes under åren 1590-1600.
Miromesnil1
På det här slottet föddes Guy de Maupassant, en av novellkonstens största mästare, år 1850.
Miromesnil3
I parken runt slottet finns bl.a. ett över 200 år gammalt cederträ.
Miromesnil4
Gräset i parken klipps i geometriska mönster på gammalt klassiskt franskt vis.
Miromesnil2
Men det mest fantastiska är den muromgärdade köksträdgården, en potager i sin rätta bemärkelse!
Köksträdgården är helt omgiven av tegelmurar. En riktig ”walled garden”, en så’n man bara kan drömma om … De ursprungliga murarna är från 1642 och renoverades under 1990-talet. Murarna skyddar ju både mot vind och skadedjur och ger också ett gynnsamt microklimat genom att värme lagras i tegelstenarna.
Här odlas massor av grönsaker i en fantastisk kombination med blommor av alla de slag.
Miromesnil6
Trädgården är klassiskt uppbyggd och kombinerar den franska trädgårdens geometri med den mer ”vilda” engelska stilen.
Miromesnil7
Trädgården i dess nuvarande form skapades 1948 av den nuvarande ägarens farmor, Simone de Vogüé. Hon började med grönsaksodlingen huvudsakligen för att kunna försörja sina åtta barn med mat, men började snart att även odla blommor för att smycka huset. Hon beställde fröer från hela världen och fick mycket inspiration från sina närboende vänner, prinsessan Sturdza (Valstérial) och Mary Mallet (Le Bois des Moutiers) som också hade fantastiska trädgårdar.
Dessa trädgårdar fortlever också i dag. Valstérial har vi tyvärr ännu inte besökt, men Les Bois des Moutiers är en våra verkliga favoriter (bilder och beskrivning kommer inom kort).
Miromesnil5
Trädgården är berömd för sina spektakulära kålodlingar; Saint-Saëns-kål.
Miromesnils köksträdgård är idag världsberömd och har erhållit flera utmärkelser.

Le Jardin Plume

JP1
En ”måste besöka-trädgård” i Normandie är Le Jardin Plume. Ursprungligen är det en normandisk fruktträdgård och många gamla äppelträd finns kvar, nu i kombination med moderna planteringar.
JP2
Paret Sylvie och Patrick Quibel har arbetat med trädgården sedan 1997. Här är mycket formklippt i kombination med olika gräs, perenner och sommarblommor.
JP3
Centralt i trädgården ligger den stora spegeldammen.
JP5
Det var en bild på den här dammen, som för rätt många år sedan väckte vårt intresse för den här trädgården. Det är en så speciell känsla av stillhet och lugn som en sådan här damm ger. Den var förlaga till vårt eget dammprojekt, som dock inte riktigt blev som vi hade tänkt oss.
JP6
Den här trädgården är ju riktigt stor (ca 16.000 kvm) och vidsträckt, med stora gräsytor som förbinder de olika områdena.
JP4
Framför boningshuset är det enorma kvarter med blommor, både perenner och sommarblommor, omgivet av formklippta häckar. Varje säsong har sitt tema och nu när vi var där i september så dominerade förstås dahlior, rudbeckior mfl.
JP7
Här finns även en ytterligare damm och det var den som fick stå modell för vår egen dammträdgård, när vi hade misslyckats med att skapa en spegeldamm á le Jardin Plume. Men vi gillar nog faktiskt vår egen ännu bättre …
JP9
Den största ytan i trädgården domineras av ”gräsfyrkanter” och de ger en fantastisk vy i kombination med alla fruktträden. Trädgården är omgiven av betesmarker och hela landskapsbilden bidrar till känslan i trädgården.
JP10
Här finns också enorma mängder av olika prydnadsgräs.
JP11
Le Jardin Plume är verkligen en extra-ordinär trädgård och den är en av de mest uppmärksammade moderna trädgårdarna i Europa. Besök den!

Jardin & Musée des impressionnismes, Giverny

I Giverny finns inte bara Monets fantastiska hus och trädgård. Hela byn är härligt grönskande av överdådig växtlighet och blomning och mängder av underbara hus. Och här finns också det amerikanska impressionistmuséet med dess fantastiska trädgård.
Muséet byggdes 1992 som American Art Museum och är i sig en fantastisk byggnad. Sedan 2009 är det Musée des impressionnismes och har olika utställningar under säsongen. När vi var där nu i september var det en fotoutställning med fantasiska bilder från Monets trädgård. Framför och kring muséet finns också en mycket sevärd trädgård, skapad av landskapsarkitekten Mark Rudkin.
Entrén är magnifik och mer än välkomnande!
Impr5
Trädgården är uppdelad i olika rum, åtskilda av häckar. Varje trädgårdsrum har ett tema eller en färg.
Som här det vita trädgårdsrummet.
Impr2
Liksom i många av de trädgårdarna vi besökte, så blommade den vita höstanemonen ’Honorine Jobert’ överdådigt.
Impr 1
Här fanns också ett rosa trädgårdsrum
Impr4
och förstås ett blått …
Impr9
Det som ändå var det mest spektakulära och läckra var nog det ”svarta” med sina kontraster och effekter.
Impr7
Och precis som alltid, så ser man hur läckert det blir när man tar i lite grand och har mycket av varje sort.
Impr8
Impr3

Trädgården är också enormt vackert belägen, med det fantastiska landskapet som fond.
Impr6

Monets hus & trädgård

Av alla trädgårdar jag hittills besökt så är det här min största favorit. Att Monet var impressionist genomsyrar allt i både hus och trädgård. För nog gör den intryck!
Här levde Claude Monet precis halva sitt liv, från 1883 till 1926. Huset och trädgården har återskapats som de var på Monets tid. Och att trädgården skapats av en konstnär som var ”galen i blommor” är uppenbart.
Monet1
Man kommer in i trädgården via den stora ”Näckrosateljén” (numera shop) och möts direkt av den enorma blomsterprakten. Här är det blomsterprakt utöver det vanliga!
Alla bänkar och detaljer i trädgården är målade i samma gröna färg, vilket ger ett så harmoniskt helhetsintryck.
Monet2
Vi börjar alltid våra besök här (och det har blivit många!) med en tur i huset. Favoritrummet är matsalen, där ALLT är målat i gult – för att ge känslan av sol. Helt ljuvligt! Här finns också Monets samling av japanska gravyrer.
Monet3
Köket med sitt fantastiska kakel i blått är också en inspirationskälla.
Monet4
I trädgården framför huset är ”Krassegången” den mest välkända och den är verkligen härlig!
Monet6
Gången går genom hela trädgården med enorma perennrabatter på båda sidorna. Att en trädgård av den här klassen kräver en hel del arbete är ju inte svårt att förstå och det pågår ständigt aktivitet med att plocka bort utblommat och hålla efter rabatterna.
Monet7
Genom en kulvert under vägen kommer man till den andra delen av trädgården; den helt makalösa dammträdgården.
Monet9
Monet fann här inspiration och motiv till många av sina målningar, framför allt de välkända näckrosmålningarna.
Monet10
I Monets trädgård är det egentligen inga märkvärdigheter, det är de gamla vanliga blomsorterna; dahlior, pelargoner, Cosmos, solrosor, krasse mm. Det som gör det så extraordinärt är mångfalden och kombinationerna!
Monet11
Som den här spindeldahlian, det är inte en förskrämd stackare, utan det är massor! Och då blir det magnifikt!
Monet12
Och den rosa-lila cosmosen framhävs av de gula blommorna i bakgrunden!
Monet13
Ja nog har man mycket att lära av impressionisternas mästare …
Monet14